Επιστροφή

Κοτόπουλο με χουρμάδες και λεμόνια

Εξοπλισμός

  • Μαντεμένια γάστρα ή ταψί που έχει σκέπασμα

Συστατικά
  

  • 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 κρεμμυδάκια στιφάδου κομμένα στη μέση
  • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
  • 4-5 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • φύλλα ρίγανης
  • αλάτι
  • μπούκοβο

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά, κόβουμε τους χουρμάδες στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Κόβουμε το λεμόνι σε ροδέλες. Σκουπίζουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
  • Σε γάστρα που μπορεί να μπει και στην εστία ή σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω. Σοτάρουμε γυρίζοντας μια δυο φορές για 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα λεμόνια και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμη λεπτά φροντίζοντας να μείνουν τα λεμόνια στο κάτω μέρος της γάστρας. (Αν δεν έχουμε αυτή τη γάστρα θα τα σοτάρουμε σε τηγάνι και θα τα μεταφέρουμε σε ταψί ή σκεύος που έχει καπάκι φροντίζοντας να μπουν τα λεμόνια το κάτω μέρος).
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες τα φύλλα της ρίγανης, νοστιμίζουμε με αλάτι και μπούκοβο. Προσθέτουμε 250 ml νερό ζεστό και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου. Ψήνουμε με σκεπασμένο καπάκι 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 20-25 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να έχει ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
    Συνοδεύουμε με ένα ρύζι μπασμάτι ή με κους κους.

Σημειώσεις

Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει και με αρνί, ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος και περισσότερο νερό.