share

Κοτόπουλο με χουρμάδες και λεμόνια

από
Κοτόπουλο με χουρμάδες και λεμόνια

Πριν λίγες μέρες μαζί με φίλες ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε χορτόπιτα.

Μια φίλη είχε την καλοσύνη να μου φέρει εξαιρετικούς χουρμάδες.

Να σας πω την καθαρή μου αλήθεια δεν θυμόμουν αν είχα φτιάξει ξανά κάτι με χουρμάδες και άρχισα να ρωτάω (πριν ψάξω στα δικά μου χαχαχα) τι να κάνω με αυτούς. Μια φίλη μου είπε δες τι φτιάχνουν στο Μαρόκο και να σου το βιβλίο για το Μαρόκο στη βιβλιοθήκη.

Λίγες πληροφορίες που διάβασα για τους χουρμάδες:

Η χουρμαδιά είναι είδος φοίνικα  Φύεται στη Βόρεια Αφρική, στην Αραβική  χερσόνησο, στη Μεσοποταμία   και κατά μήκος του Περσικού, φτάνει μέχρι το Πακιστάν , τη βορειοδυτική Ινδία.  Στην Ευρώπη συναντάται στην Ισπανία.

Οι χουρμαδιές που φύονται στις οάσεις συντηρούσαν για χιλιετίες τις νομαδικές φυλές. Ακόμη και σήμερα βοηθούν στην επιβίωση όσων δεν εγκατέλειψαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και είναι εξίσου σημαντικές για τους ανθρώπους της υπαίθρου όσο και για αυτούς των πόλεων.

Οι χουρμάδες χρησιμοποιούνται συχνά στα ταζίν , ως γέμιση για ψάρι και αρκετά συχνά στη ζαχαροπλαστική.

Οι χουρμάδες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία:

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  2. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά
  3. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων
  4. Μπορεί να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Το Φθινόπωρο τους συναντούσα φρέσκους σε μια λαϊκή αλλά πάντα τους προσπερνούσα.

Παλιότερα εκ των υστέρων είδα ότι είχα προσθέσει αποξηραμένους σε γλυκά, μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτή τη φορά μετά από πολλά διαβάσματα και αναζητήσεις αποφάσισα να τους προσθέσω σε αυτό το κοτόπουλο και δεν το μετάνιωσα.

Ευχαριστώ πολύ τη φίλη που μου έφερε αυτή τη φορά και έτσι πειραματίστηκα με αυτό το πιάτο το οποίο άρεσε πάρα πολύ και σε ομοτράπεζους μου.

Κοτόπουλο με χουρμάδες και λεμόνια

Εξοπλισμός

  • Μαντεμένια γάστρα ή ταψί που έχει σκέπασμα

Συστατικά
  

  • 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 κρεμμυδάκια στιφάδου κομμένα στη μέση
  • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
  • 4-5 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • φύλλα ρίγανης
  • αλάτι
  • μπούκοβο

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά, κόβουμε τους χουρμάδες στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Κόβουμε το λεμόνι σε ροδέλες. Σκουπίζουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
  • Σε γάστρα που μπορεί να μπει και στην εστία ή σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω. Σοτάρουμε γυρίζοντας μια δυο φορές για 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα λεμόνια και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμη λεπτά φροντίζοντας να μείνουν τα λεμόνια στο κάτω μέρος της γάστρας. (Αν δεν έχουμε αυτή τη γάστρα θα τα σοτάρουμε σε τηγάνι και θα τα μεταφέρουμε σε ταψί ή σκεύος που έχει καπάκι φροντίζοντας να μπουν τα λεμόνια το κάτω μέρος).
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες τα φύλλα της ρίγανης, νοστιμίζουμε με αλάτι και μπούκοβο. Προσθέτουμε 250 ml νερό ζεστό και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου. Ψήνουμε με σκεπασμένο καπάκι 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη 20-25 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να έχει ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
    Συνοδεύουμε με ένα ρύζι μπασμάτι ή με κους κους.

Σημειώσεις

Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει και με αρνί, ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος και περισσότερο νερό.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode