Επιστροφή

Chutney με κολοκύθα και πιπεριές

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 400 γρ κρεμμύδια στιφάδου βάρος καθαρισμένα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 400 ml ξύδι λευκό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρια χοντροσπασμένα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
    Στρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα φύλλα δάφνης. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα μια δυο φορές.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μικρές φέτες.
    Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους.
    Αφαιρούμε τυχόν σκληρά φύλλα από τα ψημένα κρεμμύδια και τα κόβουμε λε λεπτές φέτες.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη το ξύδι και τα μπαχαρικά.
    Βράζουμε περίπου 30 λεπτά, αν χρειαστεί λιώνουμε λίγο την κολοκύθα με κουτάλα του πουρέ. Ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι να πήξει.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα και κλείνουμε καλά, τοποθετώντας ένα κερωμένο δίσκο στο στόμιο του βάζου.
    Γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή καλύτερα σε ψυγείο.
    Αφήνουμε να ωριμάσει περίπου δυο βδομάδες πριν την κατανάλωση.

Σημειώσεις

Μπορούμε να βάλουμε πιπεριές Φλωρίνης και τα κρεμμύδια αν δεν βρίσκετε στιφάδου κάποια άλλα μικρά.