share

Chutney με κολοκύθα και πιπεριές

από
Chutney με κολοκύθα και πιπεριές

Πριν λίγες μέρες σχολιάζοντας την ανάρτηση διαδικτυακής φίλης σχετικά με τις υπέροχες κολοκύθες του κήπου της που ακόμη έχει σε ποσότητα, αμέσως προθυμοποιήθηκε να μου χαρίσει μια.

Ο γιος της αγαπητός φίλος με εξαιρετική δραστηριότητα στη σελίδα του Νεανικόν προθυμοποιήθηκε να κάνει τον κόπο να μου τη φέρει. Πέρα από την προσφορά του αυτή χάρηκα ιδιαίτερα που βρεθήκαμε για λίγη ώρα μετά από καιρό και τα είπαμε. Ένα ευχαριστώ δεν φτάνει.

Ως όφειλα η κολοκύθα έπρεπε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, άλλωστε ήταν τόσο καλή, κάτι για το οποίο και οι παραγωγοί τους αγωνιούσαν, λόγω εποχής και μόνο.

Μόλις βρέθηκε ο κατάλληλος χρόνος άρχισαν οι πειραματισμοί και το πρώτο που έγινε ήταν αυτό το chutney, θα ακολουθήσει μια νηστίσιμη πίτα (θα τα πούμε σε λίγες μέρες για αυτή), πιθανόν αυτή η μαρμελάδα με πορτοκάλι που έχω δοκιμάσει παλιότερα και γιατί όχι αυτοί οι ταραμοκεφτέδες.

Για τα chutney έχω ξαναγράψει και άλλες φορές, μπορείτε να διαβάσετε τι είναι και την προέλευση τους εδώ και περισσότερες συνταγές εδώ

Μπορείτε να το δοκιμάσετε με ψητά κρέατα, τυριά και αλλαντικά, αλλά και να το προσθέσετε σε σάντουιτς, σε ένα άσπρο πιλάφι ή να το προσθέσετε σε μια σάλτσα μαγειρευτού φαγητού.

Ίσως τώρα όλοι δεν θα βρείτε κολοκύθα, αν και έχω δει να πωλούνται στις αγορές, κρατήστε τη συνταγή για αργότερα.

Chutney με κολοκύθα και πιπεριές

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κολοκύθα βάρος καθαρισμένης
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 400 γρ κρεμμύδια στιφάδου βάρος καθαρισμένα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 400 ml ξύδι λευκό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρια χοντροσπασμένα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
    Στρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα φύλλα δάφνης. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά, γυρίζοντας τα μια δυο φορές.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μικρές φέτες.
    Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους.
    Αφαιρούμε τυχόν σκληρά φύλλα από τα ψημένα κρεμμύδια και τα κόβουμε λε λεπτές φέτες.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη το ξύδι και τα μπαχαρικά.
    Βράζουμε περίπου 30 λεπτά, αν χρειαστεί λιώνουμε λίγο την κολοκύθα με κουτάλα του πουρέ. Ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι να πήξει.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα και κλείνουμε καλά, τοποθετώντας ένα κερωμένο δίσκο στο στόμιο του βάζου.
    Γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή καλύτερα σε ψυγείο.
    Αφήνουμε να ωριμάσει περίπου δυο βδομάδες πριν την κατανάλωση.

Σημειώσεις

Μπορούμε να βάλουμε πιπεριές Φλωρίνης και τα κρεμμύδια αν δεν βρίσκετε στιφάδου κάποια άλλα μικρά. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode