Επιστροφή

Σκεπαστή τάρτα με αγκινάρες και ανθότυρο

Εξοπλισμός

  • ταρτιέρα ή ταψί με διάμετρο 22 εκατοστά

Συστατικά
  

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 130 γρ βούτυρο σε κύβους
  • 150 γρ ανθότυρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 3 αγκινάρες μεγάλες
  • χυμό λεμονιού για το καθάρισμα των αγκινάρων
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/4 ρίζα φινόκιου κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 1-2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 5 αυγά

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο σε κύβους και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρουμε ένα ψυχουλιαστό μείγμα. Προσθέτομε το ανθότυρο και το αλάτι και ενσωματώνουμε με το αλεύρι ,ώστε να πάρουμε μια σχεδόν μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό. Δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης την χωρίζουμε σε δύο μέρη με το ένα κομμάτι μεγαλύτερο από το άλλο, τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι.
    Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο για 3-5 λεπτά.
    Κόβουμε τις αγκινάρες σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
    Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε στην εστία μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.
    Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε το μάραθο, τον ανθότυρο αφού το σπάσουμε με ένα πιρούνι, τη γραβιέρα και τα μπαχαρικά.
    Κτυπάμε τα δυο αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα κρατώντας πολύ μικρή ποσότητα για αλείψουμε την επιφάνεια της τάρτας.
    Ανακατεύουμε καλά.

Σύνθεση τάρτας

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
    Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε χαρτί ψησίματος.
    Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε ένα φύλλο τόσο μεγάλο ώστε να καλύπτει τον πάτο της ταρτιέρας τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο από έξω. ( βοηθάει πολύ να το ανοίξουμε τοποθετώντας ένα φύλλο σελοφάν στην επιφάνεια)
    Μεταφέρουμε το φύλλο με το χαρτί στην ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα τη γέμισης πάνω από το φύλλο, απλώνουμε παντού κάνοντας 3 λακουβάκια περιμετρικά. Σπάμε ένα αυγό σε κάθε λακουβάκι.
  • Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο ίσο με την επιφάνεια της ταρτιέρας και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. γυρίζουμε προς τα μέσα την περίσσια της ζύμης έτσι που να κλείσει καλά περιμετρικά.
    Αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε όλη την επιφάνεια.
    (Χάριν εορταστικού χαρακτήρα μικρό κομμάτι ζύμης που περίσσεψε από το στρώσιμο, έκοψα με μικρά κουπ πατ και στόλισα όλη την επιφάνεια με αυτά)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
    Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και ένα ποτήρι κρασί ίδιο με εκείνο που προσθέσαμε στην γέμιση.

Σημειώσεις

Για το καθάρισμα των αγκινάρων μπορείτε να δείτε εδώ
Επειδή ξέρω ότι δεν είναι αρεστή η διαδικασία καθαρισμού ή είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκες παντού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες για όσους τους αρέσουν.