share

Σκεπαστή τάρτα με αγκινάρες και ανθότυρο

από
Σκεπαστή τάρτα με αγκινάρες και ανθότυρο

Πριν χρόνια η κόρη μου με είχε γράψει στο site της μεγαλύτερης αγοράς του Λονδίνου την Borough Market, όταν μου είχε αγοράσει ένα βιβλίο σχετικά με το ξύδι του οποίου συγγραφέας είναι η κ Angela Clutton.

Έκτοτε λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα της αγοράς και προτεινόμενες συνταγές.

Στο τέλος Μαρτίου υπήρχαν προτάσεις για πασχαλινά εδέσματα μιας και το δικό τους Πάσχα πλησίαζε.

Έριξα μια γρήγορη ματιά και σημείωσα δυο συνταγές που θα ήθελα να τις προσαρμόσω με Ελληνικά υλικά.

Μια από αυτές είναι αυτή τάρτα που η πρόταση ήταν να γίνει με ρικότα. Στο ψυγείο εν το μεταξύ ανακάλυψα πριν δυο τρεις μέρες ένα πακέτο ανθότυρου που άμεσα έπρεπε να καταναλωθεί.

Αμέσως αγόρασα αγκινάρες και ότι άλλα υλικά χρειαζόμουν και έφτιαξα αυτή την τάρτα.

Διάβασα ότι αυτή η τάρτα έχει την καταγωγή της από την Ιταλία και μπορούμε να τη συναντήσουμε φτιαγμένη με σπανάκι ή σέσκουλα.

Παλιότερα έχω φτιάξει κάτι παραπλήσιο, αλλά με διαφορετικά υλικά και διαφορετικό μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σε αυτή την τάρτα η ζύμη φτιάχνεται με ανθότυρο, σε πολλές τάρτες μου παλιά έφτιαχνα μια λίγο διαφορετική ζύμη με ανθότυρο η οποία είναι πολύ εύκολη, δείτε εδώ μια τάρτα με αυτή τη ζύμη.

Μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο ή ένα πιάτο σε μπουφέ.

Σκεπαστή τάρτα με αγκινάρες και ανθότυρο

Εξοπλισμός

  • ταρτιέρα ή ταψί με διάμετρο 22 εκατοστά

Συστατικά
  

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 130 γρ βούτυρο σε κύβους
  • 150 γρ ανθότυρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 3 αγκινάρες μεγάλες
  • χυμό λεμονιού για το καθάρισμα των αγκινάρων
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/4 ρίζα φινόκιου κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 1-2 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 5 αυγά

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο σε κύβους και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρουμε ένα ψυχουλιαστό μείγμα. Προσθέτομε το ανθότυρο και το αλάτι και ενσωματώνουμε με το αλεύρι ,ώστε να πάρουμε μια σχεδόν μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό. Δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης την χωρίζουμε σε δύο μέρη με το ένα κομμάτι μεγαλύτερο από το άλλο, τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι.
    Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο για 3-5 λεπτά.
    Κόβουμε τις αγκινάρες σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
    Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε στην εστία μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.
    Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε το μάραθο, τον ανθότυρο αφού το σπάσουμε με ένα πιρούνι, τη γραβιέρα και τα μπαχαρικά.
    Κτυπάμε τα δυο αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα κρατώντας πολύ μικρή ποσότητα για αλείψουμε την επιφάνεια της τάρτας.
    Ανακατεύουμε καλά.

Σύνθεση τάρτας

  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
    Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε χαρτί ψησίματος.
    Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε ένα φύλλο τόσο μεγάλο ώστε να καλύπτει τον πάτο της ταρτιέρας τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο από έξω. ( βοηθάει πολύ να το ανοίξουμε τοποθετώντας ένα φύλλο σελοφάν στην επιφάνεια)
    Μεταφέρουμε το φύλλο με το χαρτί στην ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα τη γέμισης πάνω από το φύλλο, απλώνουμε παντού κάνοντας 3 λακουβάκια περιμετρικά. Σπάμε ένα αυγό σε κάθε λακουβάκι.
  • Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο ίσο με την επιφάνεια της ταρτιέρας και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. γυρίζουμε προς τα μέσα την περίσσια της ζύμης έτσι που να κλείσει καλά περιμετρικά.
    Αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε όλη την επιφάνεια.
    (Χάριν εορταστικού χαρακτήρα μικρό κομμάτι ζύμης που περίσσεψε από το στρώσιμο, έκοψα με μικρά κουπ πατ και στόλισα όλη την επιφάνεια με αυτά)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
    Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και ένα ποτήρι κρασί ίδιο με εκείνο που προσθέσαμε στην γέμιση.

Σημειώσεις

Για το καθάρισμα των αγκινάρων μπορείτε να δείτε εδώ
Επειδή ξέρω ότι δεν είναι αρεστή η διαδικασία καθαρισμού ή είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκες παντού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες για όσους τους αρέσουν. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode