Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 17-18 εκατοστών.
Τρίβουμε τα μπισκότα σε επεξεργαστή τροφίμων ή σε γουδί.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και απλώνουμε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε τη λεμονόκρεμα και αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με σελοφάν.
Σε ένα μπολ ανάδευσης μεταφέρουμε τη δική μας λεμονόκρεμα ή αυτή του εμπορίου μαζί με το τυρί κρέμα και το άρωμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας και μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από το μείγμα μπισκότου.
Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Περνάμε τη μαρμελάδα από σουρωτήρι πιέζοντας με ένα κουτάλι έτσι ώστε να μείνουν τα σπόρια από τα βατόμουρα.
Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα πάνω από το μείγμα τυριού -λεμονόκρεμας και με ένα χοντρό σουβλάκι ή το χερούλι ενός πιρουνιού ανακατεύουμε ελαφρά την επιφάνεια μόνο.
Μεταφέρουμε και πάλι στο ψυγείο για λίγες ώρες και ξεφορμάρουμε από το τσέρκι.