Πριν λίγες μέρες η φίλη και blogger Μαρία μου έστειλε φρούτα από τον κήπο της, γκρέιπ φρουτ και λεμόνια.
Τα γκρέιπ φρουτ έγιναν μαρμελάδα με ουίσκι. Με τα λεμόνια έφτιαξα ένα λιμοντσέλο και στη συνέχεια είπα να πειραματιστώ με αυτή την ξακουστή lemon curd.
Διάβασα στα βιβλία μου είδα βιντεάκια στο youtube μίλησα με φίλους τόσο πολύ το έψαξα.
Καμία μα καμία συνταγή δεν έμοιαζε με την άλλη, ούτε στα υλικά ούτε στις ποσότητες.
Στο τέλος κατέληξα στη συνταγή που σας δίνω η οποία είναι από βιβλίο που έχω φέρει από Λονδίνο στη φίλη μου και συνοδοιπόρησα στους Δρόμους Ζωής την Εύα.
Και δυο λόγια από τις αναζητήσεις μου για τη χρήση της.
Κατ΄αρχήν είναι εθιστική και την τρως με το κουτάλι.
Χρησιμοποιείτε ως γέμιση σε τάρτες, πάβλοβα,κορμούς, cheesecake, mufin και πουτίγκες.
Lemon curd κοινώς Λεμονόκρεμα
Συστατικά
- 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα
- 125 γρ βούτυρο καλής ποιότητας κομμένο σε κύβους
- 175 γρ ζαχαρη άχνη
- 3 φρέσκα αυγά
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε τα υλικά Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και το χυμό. Χτυπάμε τα αυγά καλά με αυγογδάρτη.
- Σε σκεύος μεταλλικό (μπασίνα) ή γυάλινο (που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες) βάζουμε το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε μπεν μαρι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγογδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Ελέγχουμε με θερμόμετρο, η κρέμα είναι έτοιμη στους 62 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη σπάτουλα, αν "ανοίξει δρόμος" χωρίς να ενώνεται είναι έτοιμη.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Καλύπτουμε με ειδικούς δίσκους ή φτιαγμένους από λαδόκολλα, κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει
- Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 1 μήνα με 40 ημέρες.
Καλησπέρα. Αυτή η εκδοχή είναι πολύ κοντά στην αυθεντική συνταγή για τα macarons που δεν κάναμε τότε… Θα το ξανακάνουμε έτσι λοιπόν.
Βάζω τη lemon curd κι εσύ τα υπόλοιπα αλλά όταν γυρίσω.
Τι ωραία κρέμα αυτή!!
Αγαπημένο λεμόνι. Ολο λέω πως θα την κάνω, αλλά ακόμα..
έχεις δίκιο όταν λες πως είναι εθιστική! την τρως άνετα με το κουταλάκι! 🙂