Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι.
Σε ένα μπολ ανάδευσης χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου και χτυπάμε 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα 150 γρ της σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα (με ένα κουτάλι) σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους. Μοιράζουμε την υπόλοιπη σοκολάτα στην επιφάνεια τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά μόνο. Θα είναι μαλακά όταν θα ξεφουρνίσουμε.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί.
Αποθηκεύουμε, όταν κρυώσουν σε κουτί για μπισκότα ή σε κάποιο κουτί που κλείνει καλά.
Σημειώσεις
Μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε περισσότερα για μικρότερα cookies.