1κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ ή ανάλογη ποσότητα φρέσκου
1/2κουτ. γλυκού μπούκοβο ή μια μικρή καυτερή πιπεριά
1καρότοκομμένο σε λεπτές ροδέλες
1μεγάλη γλυκοπατάτα
350γρλαχανάκια Βρυξελλών
400ml γάλα καρύδας
1κουτ. σούπας ταχίνι
1/2κουτ. γλυκού κουρκουμά
1κουτ. σούπας ξύδι
1κουτ. σούπας σόγια σος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σουσάμι για το σερβίρισμα
φύλλα μαϊντανούγια το σερβίρισμα
Οδηγίες
Μαζεύουμε όλα τα υλικά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβουςΚαθαρίζουμε τα λαχανάκια από το σκληρό κομμάτι τους και τυχόν κίτρινα φύλλα, τα πλένουμε και τα κόβουμε στη μέση. Κοντά μας εννοείται ότι έχουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε κατσαρόλα ή σε γουόκ βάζουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μπούκοβο το τζίτζερ συνεχίζοντας για ένα λεπτό.Προσθέτουμε τις πατάτες τα καρότα και τα λαχανάκια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ταχίνι, τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, το ξύδι και τη σόγια. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά όχι να παραβράσουν.
Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε λίγο σουσάμι.
Σερβίρουμε με το σουσάμι και λίγα φύλλα μαϊντανού.
Σημειώσεις
Πρόσθεσα και τα παραπούλια που υπήρχαν πάνω στο στέλεχος κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Στις αγορές υπάρχουν λαχανάκια και σε πακέτα, στα Σούπερ Μάρκετ μόνο κατεψυγμένα έχω δει. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με λαχανάκια Βρυξελλών εδώΣυνήθως σε όλα αυτά τα πιάτα προστίθεται κόλιανδρος, αλλά εκτός του ότι δύσκολα θα τον βρω δεν μου αρέσει ιδιαίτερα.