Πριν λίγες μέρες βρήκα σε παραγωγό φρεσκότατα λαχανάκια Βρυξελλών σε στελέχη, δείτε τη φωτογραφία.
Μερικά τα έφτιαξα με ζυμαρικά τροποποιώντας μια παλιά μου συνταγή.
Κάποια άλλα τα έβαλα μαζί με πέρκα στο φούρνο.
Και ήρθε η ώρα να φτιάξω και τα υπόλοιπα, ήταν πολλά τελικά για ένα άτομο.
Οι περισσότερες αναζητήσεις μου έβγαζαν να γίνουν ψητά με διάφορους τρόπους ή βραστά ως σαλάτα. Να που εγώ όμως δεν ήθελα κάτι για συνοδευτικό αλλά για κυρίως πιάτο.
Και εκεί που ξεφύλλιζα βιβλία από την ινδική κουζίνα πέφτω πάνω σε ένα χορτοφαγικό curry.
Πιάτα που ονομάζονται curry συνήθως συναντώνται στις Ασιατικές κουζίνες, με συχνότητα στην Νότια Ινδία και μεγάλη εξάπλωση παγκοσμίως.
Έχω δοκιμάσει αρκετά όταν πηγαίνω στην Αγγλία, είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που δέχτηκε μεγάλες επιρροές από την Ινδική κουζίνα, τα περισσότερα αρκετά πικάντικα, μιας και περιέχουν καυτερές πιπεριές και διάφορα μπαχαρικά.
Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που προέρχονται περιέχουν ψάρια, οστρακοειδή, κρέας ή πουλερικά σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά, πάντα με τη χρήση των πολλών μπαχαρικών, και σάλτσες με βάση το γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος αλλά πιο συχνά γάλα καρύδας.
Ανάλογα το πως θα μαγειρευτούν, δηλαδή με πολύ σάλτσα ή στεγνά μπορεί να συνοδεύουν ένα πιάτο ρυζιού ή noodles.
Επίσης τα πιάτα curry παίρνουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα πάλι την γεωγραφική Ασιατική περιοχή, λόγω της διαφορετικότητας χρήσης υλικών και μπαχαρικών αλλά και λόγω των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Κάποια φορά ζηλεύοντας τα πιάτα των παιδιών μου έφτιαξα ένα διαφορετικό χορτοφαγικό με άλλη τεχνική και μια άλλη φορά αυτό με κοτόπουλο.
Τώρα όμως επέλεξα αυτό το χορτοφαγικό πιάτο προκειμένου να αξιοποιήσω τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Αν δεν σας αρέσουν αυτά τα λαχανάκια, από όσο γνωρίζω κάποιοι τα λατρεύουν αλλά και κάποιοι άλλοι τα “μισούν” μπορείτε να φτιάξετε αυτό το πιάτο αντικαθιστώντας τα με κουνουπίδι ή ρεβίθια.
Curry με λαχανάκια Βρυξελλών και γλυκοπατάτες
Συστατικά
- 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ ή ανάλογη ποσότητα φρέσκου
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο ή μια μικρή καυτερή πιπεριά
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
- 350 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
- 400 ml γάλα καρύδας
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σουσάμι για το σερβίρισμα
- φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Μαζεύουμε όλα τα υλικά.
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα κόβουμε σε μικρά καρέ. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβουςΚαθαρίζουμε τα λαχανάκια από το σκληρό κομμάτι τους και τυχόν κίτρινα φύλλα, τα πλένουμε και τα κόβουμε στη μέση. Κοντά μας εννοείται ότι έχουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε κατσαρόλα ή σε γουόκ βάζουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μπούκοβο το τζίτζερ συνεχίζοντας για ένα λεπτό.Προσθέτουμε τις πατάτες τα καρότα και τα λαχανάκια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ταχίνι, τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, το ξύδι και τη σόγια. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά όχι να παραβράσουν.
- Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε λίγο σουσάμι.
- Σερβίρουμε με το σουσάμι και λίγα φύλλα μαϊντανού.
Καλημέρα! Τα είδα κι εγώ στη λαϊκή της Καλλιδρομίου, ακριβώς όπως φαίνονται και στη φωτογραφία!
Είχα δοκιμάσει κατεψυγμένα ως βραστή σαλάτα και θυμάμαι πως ήταν πολύ πικρά, δε μπόρεσα να τα φάω τότε… Μήπως τα φρέσκα θα είναι καλύτερα? Ίσως τους δώσω μια ακόμα ευκαιρία αν τα βρω πάλι το Σάββατο. Ωραία ιδέα μαγειρευτά με άλλα λαχανικά!
Έφη δώσε μια δεύτερη ευκαιρία με φρέσκα και είμαι σίγουρη ότι κάτι ιδιαίτερο θα φτιάξεις. Καλημέρα