Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και το καρδάμωμο συνεχίζοντας το χτύπημα να πάρουμε ένα λείο χυλό. Μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή να το χρησιμοποιήσουμε μόλις έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα. Βάζουμε το τηγάνι ή το ταψί μέσα στο φούρνο να κάψει.Το βγάζουμε και προσθέτουμε τη μια κουταλιά βούτυρο να απλώσει παντού και αμέσως μοιράζουμε το χυλό να απλωθεί παντού.Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 16-17 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου.
Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τα μήλα.Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις φέτες των μήλων γυρίζοντας τες αρκετές φορές για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη συνεχίζοντας για άλλα 5 λεπτά γυρίζοντας τα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
Βγάζουμε από το φούρνο, θα έχει φουσκώσει στο χείλος του ταψιού και ίσως σε μερικά σημεία περισσότερο.Προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα απλώνοντας τα σε όλη την επιφάνεια.
Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστή, με προσθήκη ζάχαρης άχνης ή μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το χυλό από το βράδυ κρατώντας τον στο ψυγείο και το πρωί να ψήσουμε, έχοντας ένα γρήγορα παρασκεύασμα για το πρωινό μας. Αντί μήλων μπορούμε να βάλουμε αχλάδια ή κάποια berrys, βατόμουρα, μύρτιλα ή και φράουλες.Εκτός από τη γλυκιά εκδοχή υπάρχει και η αλμυρή, μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον, τυριά ντοματάκια ή ότι άλλο μας αρέσει. Επειδή δεν έχω μαντεμένιο τηγάνι χρησιμοποίησα ένα ταψάκι.