share

Dutch baby με καραμελωμένα μήλα

από
Dutch baby με καραμελωμένα μήλα

Πριν λίγες μέρες η φίλη Μαρία μου θύμησε αυτή τη λιχουδιά, κάτι που μου είχαν στείλει πριν πολύ καιρό τα παιδιά μου αλλά το είχα ξεχάσει.

Βρήκα τη φωτογραφία που μου είχαν στείλει μαζί με τις οδηγίες σε αλμυρή μορφή.

Datch baby Anias

Εγώ όμως αφού μελέτησα τι είναι τέλος πάντων αυτό το Dutch baby, ένα απόγευμα που περίμενα μια αγαπημένη φίλη το έφτιαξα στα γρήγορα στη γλυκιά του εκδοχή και το απολαύσαμε.

Λίγα λόγια για το τι είναι το dutch baby.

Dutch baby  είναι μια λιχουδιά ανάμεσα σε pancake, κρέπα με πολύ εύκολα υλικά και υλοποίηση και ψήνεται στο φούρνο συνήθως σε μαντεμένιο τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο.

Υπάρχει μια πληροφορία ότι προέρχεται από τη Γερμανία και μια άλλη ότι είναι από την Αμερική.

Όπως και να είναι, σημασία έχει ότι μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε να έχουμε μια λιχουδιά που μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή ανάλογα με το τι θα προσθέσουμε από πάνω.

Επέλεξα να προσθέσω μήλα αφού πρώτα τα καραμέλωσα ελαφρά, οι επιλογές προσθήκης είναι πολλές γλυκές και αλμυρές.

Dutch baby με καραμελωμένα μήλα

Εξοπλισμός

  • μαντεμένιο τηγάνι ή ταψί με διάμετρο 24 εκ

Συστατικά
  

  • 120 γρ αλεύρι μαλακό
  • 180 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 μήλα κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη ή παγωτό για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
    Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και το καρδάμωμο συνεχίζοντας το χτύπημα να πάρουμε ένα λείο χυλό.
    Μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή να το χρησιμοποιήσουμε μόλις έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα.
    Βάζουμε το τηγάνι ή το ταψί μέσα στο φούρνο να κάψει.
    Το βγάζουμε και προσθέτουμε τη μια κουταλιά βούτυρο να απλώσει παντού και αμέσως μοιράζουμε το χυλό να απλωθεί παντού.
    Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 16-17 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου.
  • Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τα μήλα.
    Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις φέτες των μήλων γυρίζοντας τες αρκετές φορές για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη συνεχίζοντας για άλλα 5 λεπτά γυρίζοντας τα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, θα έχει φουσκώσει στο χείλος του ταψιού και ίσως σε μερικά σημεία περισσότερο.
    Προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα απλώνοντας τα σε όλη την επιφάνεια.
  • Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστή, με προσθήκη ζάχαρης άχνης ή μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το χυλό από το βράδυ κρατώντας τον στο ψυγείο και το πρωί να ψήσουμε, έχοντας ένα γρήγορα παρασκεύασμα για το πρωινό μας. 
Αντί μήλων μπορούμε να βάλουμε αχλάδια ή κάποια berrys, βατόμουρα, μύρτιλα ή και φράουλες.
Εκτός από τη γλυκιά εκδοχή υπάρχει και η αλμυρή, μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον, τυριά ντοματάκια ή ότι άλλο μας αρέσει. 
Επειδή δεν έχω μαντεμένιο τηγάνι χρησιμοποίησα ένα ταψάκι. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode