Επιστροφή

Limoncello

Συστατικά
  

  • 700 ml βότκα
  • 150 γρ φλούδες λεμονιού μόνο το κίτρινο μέρος
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 1 βάζο περιεκτικότητας τουλάχιστον 1000ml

Διαδικασία
 

  • Επιλέγουμε μεγάλα λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα. Με ένα σφουγγαράκι πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Με πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καλύτερα τον καθαριστή πατάτας αφαιρούμε τη φλούδα των λεμονιών μόνο το κίτρινο μέρος. Προσοχή δεν θα πρέπει να πάρουμε από το άσπρο μέρος γιατί θα προσθέσει μια πικρή γεύση στο λικέρ.
  • Κόβουμε σε μικρότερες λωρίδες τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε βάζο αποστείρωμένο το οποίο να σφραγίζει καλά.
  • Προσθέτουμε τη βότκα και κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και γράφουμε την ημερομηνία που αρχίσαμε τη διαδικασία. Ανακινούμε και τοποθετούμε το βάζο σε ντουλάπι σκοτεινό για 20 μέρες ανακινώντας μια φορά την ημέρα.
  • Μετά τις 20 ημέρες φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό βράζοντας για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Στραγγίζουμε το περιεχόμενο του βάζου αφαιρώντας τις φλούδες του λεμονιού σε μεγάλο βάζο ή καθαρό μεγάλο μπουκάλι και προσθέτουμε το σιρόπι. Ανακινούμε καλά και αφήνουμε και πάλι σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι για 30 έως 40 ημέρες πριν την κατανάλωση.
  • Τώρα το λικέρ μας είναι έτοιμο και μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για κατανάλωση.

Σημειώσεις

Όλα τα λικέρ θα πρέπει να αποθηκεύονται ή σε σκουρόχρωμα μπουκάλια ή σε σκοτεινά ντουλάπια, το φως αλλοιώνει  στο χρώμα τους.
Τα λικέρ δεν τα διηθούμε ποτέ με φίλτρα του καφέ παρά μόνο με πυκνό τούλι ή μουσελίνα. Αν υπάρχει μικρό ίζημα είναι προτιμότερο να χάσουμε ένα μικρό μέρος που έχει το ίζημα χωρίς  να προσπαθήσουμε τη διήθηση με φίλτρο καφέ.
Περισσότερα με τις τεχνικές και τις βασικές αρχές για τα λικέρ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.