share

Limoncello

από
Limoncello

Κάθε χρόνο φροντίζω να βρω μερικά βιολογικά λεμόνια προκειμένου να φτιάξω αυτό το λικέρ.

Τις προηγούμενες φορές το έφτιαξα με συνταγή φίλης που μπορείτε να δείτε εδώ. Το αποτέλεσμα πάντα ήταν ικανοποιητικό, η μόνη μου δυσκολία ήταν στο φιλτράρισμα.

Φέτος, μόλις βρέθηκαν και πάλι λεμόνια, άρχισαν οι προβληματισμοί σε σχέση με μια πληροφορία που έφτασε από φίλη και έλεγε για χρήση του λευκού μέρους του λεμονιού.

Μιας και δυο πολύ καλές μου φίλες μένουν μόνιμα στην Ιταλία, φρόντισα να επικοινωνήσω μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες, αφού και το συγκεκριμένο λικέρ έχει την καταγωγή του στην Ιταλία.

Έφτασαν λοιπόν σε μένα πολλές συνταγές από διάφορα Ιταλικά site,  αλλά και συνταγές από παλιές νοικοκυρές της Ιταλίας. Όλα τα διάβασα με προσοχή, έλαβα υπόψιν τις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν σε μένα από τις φίλες μου, ξαναδιάβασα το βιβλίο μου για την παρασκευή των λικέρ με τις βασικές αρχές και αποφάσισα να κάνω τη δική μου συνταγή σύμφωνα με τις εμπειρίες μου.

Το δημοφιλές αυτό λικέρ φτιάχνεται από φλούδες λεμονιών της Καμπανίας, το Sfusato Amalfitano ή το Οβάλ του Sorrento. Τα συγκεκριμένα λεμόνια χαρακτηρίζονται από τη χοντρή ρυτιδωμένη φλούδα η οποία είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια.

Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε κάποια λεμόνια μεγάλα με χοντρή φλούδα  σε  παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. Βεβαιωθείτε αν είναι αράντιστα και αγοράστε αυτά. Αν έχετε βέβαια κάποιο γνωστό σας που έχει δικές του λεμονιές στην αυλή του, όπως εγώ, προτιμήστε τα.

Το μεγάλο δίλημμα μου ήταν πόσα, τέλος πάντων, λεμόνια θα χρησιμοποιήσω;; οι περισσότερες συνταγές  Ελληνικές ή ξένες, αναφέρουν από 5 έως 10, χωρίς να διευκρινίζουν μέγεθος ή βάρος.

Μια από τις συνταγές που έφτασε από Ιταλία αναφέρει γραμμάρια φλούδας και το θεώρησα πολύ χρήσιμο.

Το επόμενο “πρόβλημα” είναι ότι όλες οι συνταγές από την Ιταλία μιλούν για αλκοόλη 95%, κάτι που όσο και αν έχω προσπαθήσει να βρω στάθηκε αδύνατον. Έτσι, όπως και για πολλά άλλα λικέρ μου, χρησιμοποιώ βότκα ή ρακί.

Η χρήση βότκας θα μας δώσει ένα διαφορετικό  αποτέλεσμα λόγω του χαμηλότερου ποσοστού αλκοόλης και για το λόγο αυτό το προστιθέμενο σιρόπι ζάχαρης θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Αν δεν γίνουν αυτές οι προσαρμογές θα πάρουμε ένα λικέρ πολύ αδύνατο, που πιο πολύ θα μοιάζει με σιρόπι.

Όσο για την πληροφορία περί της χρήσης του λευκού μέρους του λεμονιού όσο και αν έψαξα, πουθενά δεν το συνάντησα. Τουναντίον, όλοι αναφέρουν ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το λευκό μέρος της φλούδας, γιατί θα πάρουμε ένα αποτέλεσμα πολύ πικρό. Αν κάποιος, εκτός της φίλης μου, έχει δοκιμάσει, πολύ θα ήθελα να έχω τη γνώμη του.

Είναι τώρα η εποχή να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας limoncello, το οποίο είναι ένα λικέρ δροσιστικό, χωνευτικό και μπορεί να προστεθεί και σε άλλες παρασκευές μας.

Παλιότερα το είχα προσθέσει σε αυτή την τάρτα.

 

Limoncello

Συστατικά
  

  • 700 ml βότκα
  • 150 γρ φλούδες λεμονιού μόνο το κίτρινο μέρος
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 1 βάζο περιεκτικότητας τουλάχιστον 1000ml

Οδηγίες
 

  • Επιλέγουμε μεγάλα λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα. Με ένα σφουγγαράκι πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Με πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καλύτερα τον καθαριστή πατάτας αφαιρούμε τη φλούδα των λεμονιών μόνο το κίτρινο μέρος. Προσοχή δεν θα πρέπει να πάρουμε από το άσπρο μέρος γιατί θα προσθέσει μια πικρή γεύση στο λικέρ.
  • Κόβουμε σε μικρότερες λωρίδες τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε βάζο αποστείρωμένο το οποίο να σφραγίζει καλά.
  • Προσθέτουμε τη βότκα και κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και γράφουμε την ημερομηνία που αρχίσαμε τη διαδικασία. Ανακινούμε και τοποθετούμε το βάζο σε ντουλάπι σκοτεινό για 20 μέρες ανακινώντας μια φορά την ημέρα.
  • Μετά τις 20 ημέρες φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό βράζοντας για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Στραγγίζουμε το περιεχόμενο του βάζου αφαιρώντας τις φλούδες του λεμονιού σε μεγάλο βάζο ή καθαρό μεγάλο μπουκάλι και προσθέτουμε το σιρόπι. Ανακινούμε καλά και αφήνουμε και πάλι σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι για 30 έως 40 ημέρες πριν την κατανάλωση.
  • Τώρα το λικέρ μας είναι έτοιμο και μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για κατανάλωση.

Σημειώσεις

Όλα τα λικέρ θα πρέπει να αποθηκεύονται ή σε σκουρόχρωμα μπουκάλια ή σε σκοτεινά ντουλάπια, το φως αλλοιώνει  στο χρώμα τους.
Τα λικέρ δεν τα διηθούμε ποτέ με φίλτρα του καφέ παρά μόνο με πυκνό τούλι ή μουσελίνα. Αν υπάρχει μικρό ίζημα είναι προτιμότερο να χάσουμε ένα μικρό μέρος που έχει το ίζημα χωρίς  να προσπαθήσουμε τη διήθηση με φίλτρο καφέ.
Περισσότερα με τις τεχνικές και τις βασικές αρχές για τα λικέρ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ...irida...
    • 9 Μαρτίου 2018
    Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΚΑΙ ΤΙς ΟΔΗΓΙΕς.
    .ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ
    ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ….
    .αφου εχω τη λεμονια στον κηπο μου!!!!
    καλημερα!!!
    καλη συνεχεια!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode