Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το κακάο. προσθέτομε το αλάτι και το κεφίρ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Κόβουμε τα 3/4 της σοκολάτας σε μικρά κομμάτια και την υπόλοιπη σε μεγαλύτερα.Καθαρίζουμε το αχλάδια και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή και με ένα σύρμα κουζίνας για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου κεφίρ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.Προσθέτουμε τα 3/4 της σοκολάτας και τα περισσότερα αχλάδια, ενσωματώνουμε καλά στο μείγμα.
Βάζουμε θήκες σιλικόνης ή χαρτάκια κατάλληλα για ψήσιμο στις θήκες του ταψιού και μοιράζουμε το μείγμα χωρίς να ξεχειλίσει. Μοιράζουμε από πάνω την υπόλοιπη σοκολάτα και τα κομμάτια αχλαδιού.
Ψήνουμε σε προθρμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα ή ένα σουβλάκι στεγνό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν περισσότερο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
Αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει καλά, διατηρούνται μαλακά μέχρι και τρεις ημέρες.