Επιστροφή

Soda bread με μυριστικά στο slow cooker

Εξοπλισμός

  • slow cooker

Συστατικά
  

  • 250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως αυτοδιογκούμενο
  • 250 γρ αλεύρι δυνατό
  • 15 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 3 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 280 ml ξυνόγαλα *
  • 120 ml γάλα

Διαδικασία
 

  • Ετοιμάζουμε τα μυριστικά, τα πλένουμε καλά και αφού τα στεγνώσουμε με μια καθαρή πετσέτα τα ψιλοκόβουμε. Από τον άνηθο κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα απορρίπτοντας τα κοτσάνια.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το ενσωματώνουμε στα άλευρα με τα δάκτυλά μας.
    Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και τα μυριστικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το ξυνόγαλα και το γάλα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη.
    Ζυμώνουμε ελαφρά για ένα λεπτό, η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή.
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ζύμης δημιουργούμε ένα καρβέλι ανάλογο του μεγέθους του κάδου.
  • Στρώνουμε στον κάδο χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε στον κάδο το καρβέλι. Κάνουμε ένα σταυρό με κοφτερό μαχαίρι ( μην κοιτάτε που εγώ το ξέχασα χαχαχα)
    Στη δεύτερη δοκιμή χαράχτηκε η επιφάνεια χωρίς να διαφοροποιήσει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.
  • Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα (για την αποφυγή υγρασίας) και τοποθετούμε το καπάκι.
    Ψήνουμε στην μεγαλύτερη ένταση του slow cooker ( σε αυτό που είχα στη διάθεσή μου ήταν το 2) για δύο ώρες, ίσως χρειαστεί ακόμη 10-15 λεπτά. **
  • Ελέγχουμε αν είναι ψημένο, θα έχει κάνει κρούστα στο κάτω μέρος και στα πλάγια, το επάνω μέρος θα είναι σχετικά μαλακό αλλά θα γίνει πιο σκληρό όταν κρυώσει.
  • Βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει περίπου 20 λεπτά και μετά το κόβουμε.
    Θα έχουμε ένα ψωμί με τραγανή κόρα και αρκετά μαλακό στο εσωτερικό.
    Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση για 3-4 μέρες.

Σημειώσεις

*Ξυνόγαλα εγώ έβαλα αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως αριάνι. 
Όταν είχα φτιάξει παλιότερα soda bread είχα βάλει γάλα μόνο με την προσθήκη 2 κουτ. ξύδι. Είναι απαραίτητο για την ενεργοποίηση της σόδας.  Δείτε περισσότερα εδώ.
**Ο χρόνος είναι σχετικός με τη δύναμη της συγκεκριμένης μηχανής ψησίματος και εγώ πρώτη φορά τη χρησιμοποίησα και κινήθηκα εμπειρικά, ελέγχοντας.
Όπως είπα και στην αρχή το ψωμί μπορεί να ψηθεί σε συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα  στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά, μέχρι να έχει κάνει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια και χτυπώντας το από κάτω να ακούμε ένα κούφιο ήχο.
Αντί του άνηθου μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό. 
Σχινόπρασο θα βρείτε σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, εγώ έχω γλαστράκι.
Και αρχίζουν τώρα οι σκέψεις τι άλλο θα μπορούσε να προστεθεί αντί των μυριστικών;;
Σε πρώτη φάση σκέφτομαι να  προσθέσω φρούτα. Από τα γλυκά του κουταλιού, που έχω πολλά, θα φτιάξω ένα μείγμα ψιλοκομμένων και θα τα προσθέσω. Θα υπάρξει ενημέρωση όταν αυτό γίνει. 
Μια άλλη σκέψη από τη φίλη μου είναι να προστεθούν διάφορα σπόρια και να έχουμε ένα πολύσπορο ψωμί
Ως ανήσυχο πλάσμα όταν θα ζυμώσω το κλασικό μου ψωμί με προζύμι θα το ψήσω στο slow cooker και θα επανέλθω για όσους έχουν το συγκεκριμένο εργαλείο ή ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν. Εγώ θα αρκεστώ στο δανεικό, δεν χωράει κάτι άλλο στο σπίτι μου.