share

Soda bread με μυριστικά στο slow cooker

από
Soda bread με μυριστικά

Κάθε Οκτώβριο στις 16 εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα άρτου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών.

Για εμένα κάθε ημέρα είναι γιορτή του ψωμιού, είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά της διατροφής μας και πρέπει να το σεβόμαστε.

Μια φορά την εβδομάδα φτιάχνω το δικό μου ψωμί και όποτε μου έχει δοθεί ευκαιρία έχω ασχοληθεί με κάποια ιδιαίτερα αρτοσκεύασματα.

Πέρσι για αυτή την επέτειο είχα φτιάξει αυτό το σταφιδόψωμο και κάποια άλλη χρονιά αυτά τα ψωμάκια με γλυκοπατάτες.

Φέτος εδώ και μέρες τριγύριζε στο μυαλό μου η δημιουργία κάποιου ψωμιού που θα το έψηνα στο slow cooker του γείτονά μου.

Δεν ξέραμε και οι δυο αν αυτό γίνεται μιας και οι πειραματισμοί στη συγκεκριμένη συσκευή δεν ήταν και πολλοί.

Ήρθε η περίεργη, εγώ δηλαδή, και άρχισα το ψάξιμο.

Για αρχή να πω δυο λόγια τι είναι το slow cooker. Αντιγράφω από τη σελίδα φίλης που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα:

“Το slow cooker είναι ένα αυτόνομο μαγειρικό σκεύος (λειτουργεί με ρεύμα, όχι σε μάτι ή φούρνο κουζίνας) το οποίο μαγειρεύει το φαγητό σε χαμηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα. Το αντίθετο μιας χύτρας ταχύτητας δηλαδή. Αποτελείται από μια στρογγυλή ή οβάλ βαθιά βάση, με τοιχώματα μέσα στα οποία υπάρχουν αντιστάσεις. Μέσα στη βάση μπαίνει ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό βαθύ δοχείο, το οποίο έχει γυάλινο καπάκι. Η βάση ζεσταίνει γύρω γύρω το εσωτερικό δοχείο και το φαγητό που βρίσκεται μέσα σιγομαγειρεύεται. Φανταστείτε μια γάστρα, η οποία έχει δικιά της πρίζα και δεν χρειάζεται να μπει στο φούρνο.”

Περισσότερα για τη χρήση του αλλά και συνταγές μπορείτε να δείτε στη σελίδα της φίλης εδώ

Είδα πολλές ιδέες για το τι μπορούμε να φτιάξουμε σε αυτή τη συσκευή, μεταξύ αυτών και η παρασκευή ψωμιού.

Μου έκανε κλικ η ιδέα ψησίματος ενός ψωμιού με την προσθήκη ως διογκωτικού τη σόδα αλλά και την προσθήκη κάποιων μυριστικών.

Παλιότερα έχω φτιάξει ένα ανάλογο ψωμί μπορείτε να το δείτε αν σας ενδιαφέρει.

Η καταγωγή αυτού του ψωμιού είναι από την Ιρλανδία και ως διογκωτικό χρησιμοποιείται η μαγειρική σόδα μαζί με βουτυρόγαλα (buttermilk).

Στην παλιά μου συνταγή βασίστηκα και τώρα, με μικρές τροποποιήσεις στα υλικά, με κυριότερη την προσθήκη των μυριστικών, αλλά και στον τρόπο ψησίματος.

Δοκιμάστηκε από φίλη η οποία έδωσε παραγγελία και εγώ χατίρια δε χαλάω, γιαυτό το ψωμί έγινε και δεύτερη φορά και όσοι το δοκίμασαν, μέσα σε αυτούς και παιδιά είναι ενθουσιασμένοι, με βλέπω να δέχομαι παραγγελίες.

Κάποιες φέτες από το πρώτο μπήκαν στην κατάψυξη ώστε να δοκιμαστεί από τον κάτοχο της συσκευής, μιας και τώρα απουσιάζει, αλλά και να πειραματιστώ με κάποιους συνδυασμούς.

Η πρώτη μου σκέψη είναι να αποτελέσει τη βάση μπρουσκέτας.

Εννοείτε ότι μπορεί να ψηθεί σε κοινό φούρνο, όπως ψήνουμε όλα τα ψωμιά δείτε στις σημειώσεις.

Soda bread με μυριστικά στο slow cooker

Εξοπλισμός

  • slow cooker

Συστατικά
  

  • 250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως αυτοδιογκούμενο
  • 250 γρ αλεύρι δυνατό
  • 15 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 3 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 280 ml ξυνόγαλα *
  • 120 ml γάλα

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα μυριστικά, τα πλένουμε καλά και αφού τα στεγνώσουμε με μια καθαρή πετσέτα τα ψιλοκόβουμε. Από τον άνηθο κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα απορρίπτοντας τα κοτσάνια.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και το ενσωματώνουμε στα άλευρα με τα δάκτυλά μας.
    Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και τα μυριστικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το ξυνόγαλα και το γάλα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη.
    Ζυμώνουμε ελαφρά για ένα λεπτό, η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή.
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ζύμης δημιουργούμε ένα καρβέλι ανάλογο του μεγέθους του κάδου.
  • Στρώνουμε στον κάδο χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε στον κάδο το καρβέλι. Κάνουμε ένα σταυρό με κοφτερό μαχαίρι ( μην κοιτάτε που εγώ το ξέχασα χαχαχα)
    Στη δεύτερη δοκιμή χαράχτηκε η επιφάνεια χωρίς να διαφοροποιήσει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.
  • Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα (για την αποφυγή υγρασίας) και τοποθετούμε το καπάκι.
    Ψήνουμε στην μεγαλύτερη ένταση του slow cooker ( σε αυτό που είχα στη διάθεσή μου ήταν το 2) για δύο ώρες, ίσως χρειαστεί ακόμη 10-15 λεπτά. **
  • Ελέγχουμε αν είναι ψημένο, θα έχει κάνει κρούστα στο κάτω μέρος και στα πλάγια, το επάνω μέρος θα είναι σχετικά μαλακό αλλά θα γίνει πιο σκληρό όταν κρυώσει.
  • Βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει περίπου 20 λεπτά και μετά το κόβουμε.
    Θα έχουμε ένα ψωμί με τραγανή κόρα και αρκετά μαλακό στο εσωτερικό.
    Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση για 3-4 μέρες.

Σημειώσεις

*Ξυνόγαλα εγώ έβαλα αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως αριάνι. 
Όταν είχα φτιάξει παλιότερα soda bread είχα βάλει γάλα μόνο με την προσθήκη 2 κουτ. ξύδι. Είναι απαραίτητο για την ενεργοποίηση της σόδας.  Δείτε περισσότερα εδώ.
**Ο χρόνος είναι σχετικός με τη δύναμη της συγκεκριμένης μηχανής ψησίματος και εγώ πρώτη φορά τη χρησιμοποίησα και κινήθηκα εμπειρικά, ελέγχοντας.
Όπως είπα και στην αρχή το ψωμί μπορεί να ψηθεί σε συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα  στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά, μέχρι να έχει κάνει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια και χτυπώντας το από κάτω να ακούμε ένα κούφιο ήχο.
Αντί του άνηθου μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό. 
Σχινόπρασο θα βρείτε σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ, εγώ έχω γλαστράκι.
Και αρχίζουν τώρα οι σκέψεις τι άλλο θα μπορούσε να προστεθεί αντί των μυριστικών;;
Σε πρώτη φάση σκέφτομαι να  προσθέσω φρούτα. Από τα γλυκά του κουταλιού, που έχω πολλά, θα φτιάξω ένα μείγμα ψιλοκομμένων και θα τα προσθέσω. Θα υπάρξει ενημέρωση όταν αυτό γίνει. 
Μια άλλη σκέψη από τη φίλη μου είναι να προστεθούν διάφορα σπόρια και να έχουμε ένα πολύσπορο ψωμί
Ως ανήσυχο πλάσμα όταν θα ζυμώσω το κλασικό μου ψωμί με προζύμι θα το ψήσω στο slow cooker και θα επανέλθω για όσους έχουν το συγκεκριμένο εργαλείο ή ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν. Εγώ θα αρκεστώ στο δανεικό, δεν χωράει κάτι άλλο στο σπίτι μου. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode