Επιστροφή

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γλυκό κρασί και χυλοπίτες με πέστο ρόκας

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 1 σφηνάκι Γλυκό κρασί Σάμου
  • 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ ώριμες ντομάτες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Για τις χυλοπίτες με πέστο

  • 150 γρ χυλοπίτες σπιτικές ή εμπορίου
  • 30 γρ φύλλα ρόκας
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 σκελιδα σκόρδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε μαζί με το δεντρολίβανο και τη δάφνη ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με το γλυκό κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρασί της μαρινάδας.
  • Περνάμε τις ντομάτες από τρίφτη ή το μούλτι και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για μια ώρα μέχρι το κοτόπουλο να έχει βράσει και να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.

Για τις χυλοπίτες και το πέστο

  • Σε αρκετό αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τις χυλοπίτες ανακατεύουμε και βράζουμε για τις σπιτικές περίπου 7 λεπτά για του εμπορίου ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο. Στραγγίζουμε.
  • Σε μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

  • Προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας για κάθε μερίδα στις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τις χυλοπίτες στο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και μέρος της σάλτσας του

Σημειώσεις

Μπορούμε να μαρινάρουμε με λευκό κρασί σε μεγαλύτερη ποσότητα και να συνεχίσουμε χωρίς την προσθήκη ντομάτας, την επόμενη φορά.
Με την ποσότητα των υλικών το πέστο ίσως είναι περισσότερο από το απαιτούμενο για τη συνταγή. μαζέψτε το σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτοντας λίγο λάδι στην κορυφή και φυλάξτε το στο ψυγείο. Ταιριάζει πολύ με τα ζυμαρικά σε μια πρόχειρη συνταγή.
Εγώ είχα τους ενδοιασμούς μου αλλά τελικά μας άρεσε περισσότερο από αυτό του βασιλικού, έχει πιο ήπια γεύση. Δεν πρόσθεσα αλάτι στο πέστο γιατί το τυρί μου ήταν αρκετά αρμυρό.
Οι χυλοπίτες είναι δικές μου σπιτικές . Αν δεν έχετε προτιμήστε αυτές του εμπορίου ή ταλιατέλες.