Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το περάσαμε στο χωριό παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, γιορτάσαμε τις Μαρίες αλλά ασχοληθήκαμε και με παραδοσιακά φαγητά και προετοιμασίες για το χειμώνα.
Παρέα με τη μητέρα μου, η οποία διάγει το 89ο έτος της ηλικίας της, φτιάξαμε χυλοπίτες με τη συνταγή της την οποία αφήνει στα παιδιά της τα εγγόνια της τα δισέγγονα αλλά και σε όλους εσάς που μας διαβάζετε.
Στις εναλλασσόμενες φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα βήματα για την παρασκευή τους.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν
3 κιλά αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κιλό κατσικίσιο γάλα
15 χωριάτικα αυγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
Διαδικασία
Η διαδικασία για άλλους είναι δύσκολη αλλά εγώ τη χαρακτηρίζω σχεδόν εύκολη αν πραγματικά το θέλεις να ασχοληθείς.
Σε σκάφη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και στη συνέχεια το γάλα τμηματικά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη. Διάρκεια ζυμώματος περίπου 20 λεπτά ή και παραπάνω. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε σκεπασμένη και με πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 έως 1 1/2 ώρα.
Στο μεταξύ τρώμε να έχουμε δύναμη να συνεχίσουμε πιο κάτω!!!!!
Κόβουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων με τη βοήθεια νισεστέ. Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεββάτια. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντας για περίπου μισή ώρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας τις κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια αλλού πάλι σε μεγάλες στενές λωρίδες.
Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 2 έως 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά.
Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα ή σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.
Για όσους φαίνεται δύσκολη η όλη διαδικασία προτείνω να μοιράσετε τα υλικά σε τρεις δόσεις, να κάνετε το ζύμωμα σε αρτοπαρσκευαστή ή σε κάδο μίξερ με γάντζο και να συνεχίσετε την υπόλοιπη διαδικασία σταδιακά.
Επίσης όσοι έχετε μηχανή ζυμαρικών και έεχτε την άνεση των χειρισμών της μπορείτε το άνοιγμα του φύλλου να το κάνετε με αυτή.
Εμένα η πεθερά μου είναι απο Αμφιλοχία. Έτσι ακριβώς φτιάχνει τις χυλοπίτες μικρά κομματάκια.Το χειμώνα του “δίνουμε και καταλαβαίνει”,όταν κάνει κρύο..
Μπράβο στην μανούλα που παρά την ηλικία της εξακολουθεί και “δημιουργεί”, αλλά και στους απογόνους που συνεχίζουν τις νοστιμιές της:)
Καλημέρα και φιλιά.
Δεν έχω χρόνο ούτε να φτιάξω χυλοπίτες αλλά ούτε και να τις μαγειρέψω.
Απαιχτη η θεία μου και στα 89της αλλά και η τεχνολογία με τα slides !τι να πω!όσο για τις χυλοπίτες πολύ ωραίες αλλά έχω χρόνια να κάνω μόνη μου.Καλοφάγωτες!
Πανόπτη εμείς τις τρώμε με κοτόπουλο στη γάστρα ή σκέτες με τυρί.Αμφιλοχία κι αυτή κοντινή είναι!
Έλενα σε ευχαριστούμε, όλη η διαδικασία φέτος έγινε για να ευχαριστήσουμε τη μανούλα γιατί ποιος ξέρει για πόσο θα είναι ακόμη κοντά μας!!
Δήμητρα εσείς εκεί έχετε κάτι πολύ ωραία ζυμαρικά όπως οι δικές μας χυλοπίτες με μανιτάρια ή κάποιο άλλο υλικό μέσα που τα έχω δοκιμάσει κι είναι πεντανόστιμα!!
Ιωάννα η θεία σου άπαιχτη και σε άλλα θέματα όπως ξέρεις!!!
Αλλά θα φτάσουμε κι εμείς άραγε στην ηλικία της;;
Όσο για τα slides ας είναι καλά οι βοηθοί!!!
Συγχαρητήρια στην μανούλα σου που σε αυτή την ηλικία έχει τέτοιο κουράγιο και όρεξη να προσφέρει… δεν έχω χρόνο να τις φτιάξω, ξέρω όμως να τις εκτιμήσω δεόντως όταν τις βρω έτοιμες!!!
Μπέττυ σε ευχαριστούμε!!
Εγώ φτιάχνω εδώ και τρία χρόνια μόνη μου όχι μεγάλες ποσότητες αλλά για το καλό.
Τελικά δεν είναι και πολύ μπελάς, αν ανοίγει κανείς φύλλο τη ζύμη μπορεί να τη ζυμώσει και σε μεγάλο μίξερ.
πριν απο καποια χρονια ετσι τις φτιαχναμε και εμεις.Τωρα ας ειναι καλα τα ειδικα μαγαζια που τις φτιαχνουν με δικα μας υλικα.Ξανθουλα μου να χαιροσαστε τη μανουλα σας η οποια για τα χρονια της ειναι αστερι.
o ανωνυμος= matina
Ματίνα μου σε κατάλαβα!!
Σε ευχαριστώ πολύ. Έχω ακούσει για αυτά τα εργαστήρια αλλά όπως ξέρεις εγώ είμαι αλλιώς!!!
Φιλάκια, έγινε ο γάμος;;;
Ωωωωω εγώ εδώ θα μείνω. Από τα πολύ, μα πολύ αγαπημένα μου. Στο έχω πει άλλωστε. Λοιπόν Ξανθή, το αποφάσισα θα τις φτιάξω αλλά με ένα κιλό αλεύρι, για να τα καταφέρω γιατί μεγάλη ποσότητα αποκλείεται.
Και κάτι που ξέχασα προχθές….να χαίρεσαι την μανούλα σου που γιόρταζε κιόλας.
Πολλά φιλιά.
Καλοφάγωτες!
Γεια στα χέρια της μανούλας! Δεν φτιάχνω αλλά αγοράζω όπου βρω! Πήρα τώρα από τη Εύβοια, έτσι μικρά κομματάκια!
Ξανθούλα μου το ποσο συγκινήθηκα με το ποστ σου δεν λέγεται !!!
Αχ η γλυκειά σου η μανούλα με τα γλυκά της χεράκια !!! Να είναι καλά Ξανθη μου και να την χαιρόσαστε. Τις φωτογραφίες τις εβαλα στο αρχείο μου, δεν ξερω αν φτιάξω τις χυλοπιτες της αλλά θέλω να την έχω την ώρα που ζυμώνει !!!!!
σ’ευχαριστώ πολύ !
Λίνα μου μην κουράζεσαι αφού ξέρεις ότι υπάρχει μερίδιο και για σένα,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές.
Κική σε ευχαριστώ!!!
big mama στην Εύβοια έχω αγοράσει κι εγώ παλιότερα, μέχρι που μου καρφώθηκε στο μυαλό η παρασκευή τους. Τελικά δεν είναι και πολύ δύσκολο.
Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ, η όλη διαδικασία φέτος έγινε στο χωριό προς τιμήν της, που ξέρουμε πόσο θα την έχουμε ακόμη μαζί μας!!
προσφατα ειδα ενα κολπο για να μη περιμενεις πολυ. Τα φυλλα μπορεις να τα στεγνωσεις λιγο με το πιστολακι!
Φίλη φίλε ανώνυμε αν αυτό σε βολεύει μπορείς να το κάνεις, εγώ δεν το συνιστώ. Κατ΄αρχήν ώσπου να ανοίξεις όλα τα φύλλα τα πρώτα έχουν στεγνώσει οπότε δεν κατάλαβα γιατί να βάλουμε το πιστολάκι;;
αχ, δανείζεις τη..μαμά σου; 🙂
Ασπρούλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και το όλον πόνημα, τις φωτο βήμα-βήμα αλλά και την πολύτιμη “γνωριμία” της μαμάς σου.
Πολλά φιλάκια και στις δυο σας!
(στο διαδίκτυο είχα βρεί και ας υπάρχει ως ιταλική καταγραφή:
αυτό το βίντεο.
ti glykia giagia.Na ths peis pos thn eyxaristoume poly gia thn syntagh,kai kalo xeimona.Fotini
Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πόσο καιρό διατηρούνται οι χυλοπίτες σε γυάλινα βάζα;
Καλησπέρα Μαρίνα, αν τα βάζα σου κλείνουν καλά και τα έχεις σε σχετικά δροσερό μέρος μπορείς να τις διατηρήσεις για πολύ καιρό.
Εγώ έχω από πέρσι το καλοκαίρι ένα βάζο και δεν έχουν πάθει τίποτα.
Καλό μήνα κα. Ξανθή. Σκοπεύω να επιχειρήσω τις χυλοπίτες την ερχόμενη βδομάδα κι έχω άλλη μια ερώτηση. Το κατσικίσιο γάλα πρέπει να είναι βρασμένο πρώτα κι αφού κρυώσει το βάζεις στο αλεύρι; Ποια είναι η διαδικασία; Επίσης διάβασα κάπου ότι τα σεντόνια/τραπεζομάντηλα που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να τα μουλιάσεις σε γάλα για να μην έχουν μυρωδιά απορρυπαντικού. Ισχύει; Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Καλησπέρα Μαρίνα και σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής.
Το γάλα αν είναι από κατσίκα του χωριού πάντα το βράζουμε και μετά αφού κρυώσει το χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε χρήση.
Αν είναι του εμπορίου παστεριωμένο το βάζουμε έτσι σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσο για τα σεντόνια καλό είναι να είναι φρεσκοπλυμένα και χωρίς τη χρήση μαλακτικού. Εγώ αυτή τη διαδικασία ακολουθώ.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι.
Καλημέρα Ξανθή, πολύ λαχταριστές οι χυλοπίτες, μπράβο σε σένα και τη μαμά σου! Φυλάω τη συνταγή γιατί προς το παρόν δε προβλέπω χρόνο και χώρο εκτέλεσης…ΧΟΧΟ
Καλημέρα
Τι ποσότητα σε κιλά βγάζουν αυτές οι αναλογίες?? Δλδ 4-5 κιλά χυλοπίτες???
Επειδή κάποια φορά τις συσκεύασα σε μισόκιλα βγάζει περίπου 5 κιλά.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.
Αχ , τί μου θυμίσατε, 2-3 μαξιλαροθήκες γεμάτες με χυλοπίτες έκανε η μανούλα μου, στο χωριό μας έξω από το Αγρίνιο και κάθε πρωϊ μας έφτιαχνε με τυράκι στο κατσαρολάκι να φύγουμε για το σχολείο. Αξέχαστα και λατρεμένα χρόνια!!!
Καλησπέρα , θα ήθελα να φτιάξω την συνταγή σας . Δεν έχω ξαναφτιάξει χυλοπίτες και έχω μερικές απορίες :
τι αλεύρι είναι καταλληλότερο , αλεύρι σκληρό ή αλεύρι τύπου 00 ;
ποια είναι η αναλογία αλεύρι με σιμιγδάλι , μήπως στην συνταγή σας θα μπορούσα να βάλω περισσότερο σιμιγδάλι ;
αν ναι θα αφαιρέσω αλεύρι ;
τι πάχος πρέπει να είναι τα φύλλα που θα ανοίξω ;
πόσο καιρό διατηρούνται σε γυάλινο βάζα ;
πως μαγειρεύονται – χρόνος μαγικότατος ;
Θα ζητήσω συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου .
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Καλησπέρα, εγώ σταθερά τις κάνω με αλεύρι σκληρό. Αν δείτε στη συνταγή βάζω στα 3 κιλά αλεύρι μισό κιλό σιμιγδάλι.
Αν αλλάξετε τις ποσότητες θα πρέπει να προσαρμόσετε και τα υγρά, ώστε να πάρετε μια ζύμη εύπλαστη, πιθανόν η αύξηση του σιμιγδαλιού
Να επηρεάσει αυτή την παράμετρο.Τα φύλλα είναι λίγο χοντρά σε πάχος, δηλαδή όχι όπως είναι τα φύλλα για πίτα, θα έλεγα διπλάσιο πάχος από το φύλλο κρούστας.
Εγώ έχω διατηρήσει μέχρι και 1 1/2 χρόνο σε γυάλινο βάζο αλλά σε δροσερό σημείο. Η πολλή ζέστη πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα.
Ο χρόνος μαγειρέματος είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των ζυμαρικών, πάντα όμως παίζει ρόλο το πόσο χοντρό θα ανοίξετε το φύλλο.
Ελπίζω να βοήθησα, ευχαρίστως αν θέλετε κάτι ακόμη είμαι εδώ.
Καλησπέρα , σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και το χρόνο που αφιερώσατε για αυτήν .
Κάθε χρόνο κάνω χυλοπίτες καί μάλιστα δύο δόσεις.Πέρυσι εκανα τήν δική σου συνταγή και έγιναν πολύ νόστιμες με αυγά από τίς κοτούλες μας,
Νά εισαι καλά νά μας δίνεις παραδοσιακές συνταγές!!
Σοφία χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη. Εγώ πέρσι για το χατήρι φίλων τις έφτιαξα μες το χειμώνα και τώρα ετοιμάζομαι να βρω υλικά να φτιάξω πολλές.
Τέλεια η συνταγή ευχαριστούμε πολύ.μια ερώτηση ; Αν θέλουμε λιγότερα αυγά θα αλλάξουμε κάτι στην ποσότητα και αν ναι τι;
Αν μειώσετε τα αυγά θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον γάλα και αν δε θέλετε και το γάλα νερό. Αλλάζει βέβαια λίγο το αποτέλεσμα. Οι ποσότητες είναι υπολογισμένες ακριβώς ώστε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.