share

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γλυκό κρασί και χυλοπίτες με πέστο ρόκας

από
Κοτόπουλο με χυλοπίτες και πέστο ρόκας.

Όταν ρωτάς τι θα φάμε και οι απαντήσεις είναι ένας τίτλος μιας συνταγής από τα περιεχόμενα ενός βιβλίου που υπήρχε πάνω στον καναπέ για το τι θα προκύψει ποτέ δεν ξέρεις μετά από τους δικούς μου πειραματισμούς στην κουζίνα. Όλα εξαρτώνται από το αν έχω όλα τα υλικά που προτείνονται και τη διάθεση μου. Τελευταία δεν θέλω να βρίσκομαι στην κουζίνα εξαιτίας του διαρκούς γουργουρίσματος του ψυγείου, έχω τα κωλύματα μου με τους θορύβους, αλλά που θα πάει ή θα το φτιάξουν ή θα τους “φτιάξω”.

Πάμε στο φαγητό τώρα.

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γλυκό κρασί και χυλοπίτες με πέστο ρόκας

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 2 μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 1 σφηνάκι Γλυκό κρασί Σάμου
  • 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ ώριμες ντομάτες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Για τις χυλοπίτες με πέστο

  • 150 γρ χυλοπίτες σπιτικές ή εμπορίου
  • 30 γρ φύλλα ρόκας
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 σκελιδα σκόρδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε μαζί με το δεντρολίβανο και τη δάφνη ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με το γλυκό κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρασί της μαρινάδας.
  • Περνάμε τις ντομάτες από τρίφτη ή το μούλτι και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για μια ώρα μέχρι το κοτόπουλο να έχει βράσει και να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.

Για τις χυλοπίτες και το πέστο

  • Σε αρκετό αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τις χυλοπίτες ανακατεύουμε και βράζουμε για τις σπιτικές περίπου 7 λεπτά για του εμπορίου ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο. Στραγγίζουμε.
  • Σε μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

  • Προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας για κάθε μερίδα στις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τις χυλοπίτες στο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και μέρος της σάλτσας του

Σημειώσεις

Μπορούμε να μαρινάρουμε με λευκό κρασί σε μεγαλύτερη ποσότητα και να συνεχίσουμε χωρίς την προσθήκη ντομάτας, την επόμενη φορά.
Με την ποσότητα των υλικών το πέστο ίσως είναι περισσότερο από το απαιτούμενο για τη συνταγή. μαζέψτε το σε ένα μικρό βαζάκι προσθέτοντας λίγο λάδι στην κορυφή και φυλάξτε το στο ψυγείο. Ταιριάζει πολύ με τα ζυμαρικά σε μια πρόχειρη συνταγή.
Εγώ είχα τους ενδοιασμούς μου αλλά τελικά μας άρεσε περισσότερο από αυτό του βασιλικού, έχει πιο ήπια γεύση. Δεν πρόσθεσα αλάτι στο πέστο γιατί το τυρί μου ήταν αρκετά αρμυρό.
Οι χυλοπίτες είναι δικές μου σπιτικές . Αν δεν έχετε προτιμήστε αυτές του εμπορίου ή ταλιατέλες.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 1 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Διακρίνω μια μικρή αλλαγή στο ύφος των φωτογραφιών (προς το καλύτερο) και πολύ μου αρέσει. Πολύ καλό πιάτο, αν και μάλλον προτιμώ το πέστο βασιλικού, ίσως με το κοτόπουλο να ταιριάζει η ρόκα.

      • Ξανθή
      • 1 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ κάνω μικρά βήματα.
      Είναι θέμα γεύσης το πέστο, έχει πιο ήπια γεύση, βέβαια μη φανταστείς ότι τέτοια εποχή έχει και ρόκα με αψάδα.

    • Mari
    • 1 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Το κοτόπουλο πάντα θα είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα κι έτσι όπως το έφτιαξες Ξανθή είναι πεντανόστιμο!
    Φιλιά!

    • Amelie
    • 2 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Το κοτόπουλο το φαντάζομαι ήδη και συγκεντρώνω υλικά, πολύ νόστιμη πρόταση! Με το πέστο έχω ένα θέμα, δεν το πολυσυμπαθώ και θα προτιμήσω τις χυλοπίτες σκέτες, φαντάζομαι όμως πως με τη σαλτσούλα του κοτόπουλου θα είναι εξίσου νόστιμες!

    • Marion
    • 2 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο πιάτο Ξανθή.
    Δεν θα πηγαινε το μυαλο μου να συνδυασω το πεστο με την κοκκινη σαλτσα του κοτόπουλου. Πολύ μου άρεσε.
    Θα συμφωνησω μαζι σου το πεστο ρόκας είναι πολύ πιο ωραίο. Το προτιμώ.

    Υπομονή με το ψυγείο 😉

    Φιλιά

    • mia maria
    • 2 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραίο φαγητό! Αρωματικό!

    • peps@pepi's kitchen
    • 2 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Φανταστικό πιάτο και ωραία παρουσίαση!!!

    • spoon stories
    • 2 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Τέλειος συνδυασμός γεύσεων! Λατρεύω το κοτόπουλο!

    • Αγγελική
    • 3 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο πιάτο! Με τι άλλο θα μπορούσα να το μαρινάρω αντί για το γλυκό κρασί;

      • Ξανθή
      • 3 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Με ένα λευκό κρασί και συνεχίζεις τα υπόλοιπα ίδια ή επιλέγεις το μαγείρεμα μόνο με κρασί δες στο τέλος της ανάρτησης μια πρόταση μου.

    • Tante Kiki
    • 9 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο το πιάτο Ξανθή και φυσικά το κοτόπουλο μαριναρισμένο με γλυκό κρασί γίνεται εκπληκτικό!! Πολύ ωραίος και ο συνδυασμός με τις ταλιατέλες με πέστο!!
    Καλημέρα και καλό φθινόπωρο Ξανθή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode