Αγοράζουμε ώριμα αλλά γερά βερίκοκα όποια ποικιλία μας αρέσει.
Τα πλένουμε καλά και τους αφαιρούμε το κουκούτσι κόβοντας τα στη μέση.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με 1/2 κούπα νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να μειωθούν τα υγρά τους.
Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε περιοδικά το μείγμα γιατί μπορεί εύκολα να κολλήσει στον πάτο τη κατσαρόλας.
Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να μην περιέχει κομμάτια φρούτου σε αυτή τη φάση πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με μύλο λαχανικών στη λεπτή σήτα.
Διαφορετικά προχωρούμε στο επόμενο στάδιο
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε.
Ζυγίζουμε το μείγμα ή το μετράμε με δοσομετρικές κούπες.
Προσθέτουμε ζάχαρη όσο το μείγμα μείον 30%.
Δηλαδή σε ένα κιλό μείγμα 700γρ ζάχαρη ή σε 5 κούπες μείγμα 3.5 κούπες ζάχαρη.
Φέρνουμε ξανά σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και ξαφρίζουμε.
Έλεγχος δεσίματος με θερμόμετρο 102 βαθμοί Κελσίου.
Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού για κάθε κιλό μείγματος και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι αν κρυώσουν.
Συνοδεύουμε τα πρωινά μας ή χρησιμοποιούμε σε τάρτες μπισκότα και άλλα γλυκά.