share

Μαρμελάδα βερίκοκο

από
DSCN1006

Οι μαρμελάδες όπως και τα γλυκά του κουταλιού είναι τα αγαπημένα μου.
Έτσι κάθε χρόνο ανάλογα με την εποχή φτιάχνω και την ανάλογη μαρμελάδα.

Από το τέλος Μαΐου αρχίζει η ωρίμανση των πρώτων ποικιλιών βερίκοκου.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βερίκοκων στην αγορά, με διαφορετική γεύση και άρωμα  το καθένα αλλά και διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης.

Τα πρώτα που ωριμάζουν και μας δίνουν μια πολύ αρωματική μαρμελάδα είναι η ποικιλία Aurora, ακολουθούν τα Orange Red,  τα χάλκο και τα μπεμπέκου.

Επιλέξτε όποια ποικιλία σας αρέσει αρκεί να είναι ώριμα και γερά.

Μαρμελάδα βερίκοκο

Συστατικά
  

  • Ώριμα βερίκοκα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Αγοράζουμε ώριμα αλλά γερά βερίκοκα όποια ποικιλία μας αρέσει. Τα πλένουμε καλά και τους αφαιρούμε το κουκούτσι κόβοντας τα στη μέση.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με 1/2 κούπα νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να μειωθούν τα υγρά τους. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε περιοδικά το μείγμα γιατί μπορεί εύκολα να κολλήσει στον πάτο τη κατσαρόλας.
  • Αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να μην περιέχει κομμάτια φρούτου σε αυτή τη φάση πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή με μύλο λαχανικών στη λεπτή σήτα. Διαφορετικά προχωρούμε στο επόμενο στάδιο
  • Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα χειριστούμε. Ζυγίζουμε το μείγμα ή το μετράμε με δοσομετρικές κούπες. Προσθέτουμε ζάχαρη όσο το μείγμα μείον 30%. Δηλαδή σε ένα κιλό μείγμα 700γρ ζάχαρη ή σε 5 κούπες μείγμα 3.5 κούπες ζάχαρη. Φέρνουμε ξανά σε θερμοκρασία βρασμού και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συνέχεια και ξαφρίζουμε. Έλεγχος δεσίματος με θερμόμετρο 102 βαθμοί Κελσίου.
  • Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού για κάθε κιλό μείγματος και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι αν κρυώσουν.
  • Συνοδεύουμε τα πρωινά μας ή χρησιμοποιούμε σε τάρτες μπισκότα και άλλα γλυκά.

Σημειώσεις

Παλιότερα πρόσθετα  την ζάχαρη από την αρχή και βράζοντας μέχρι να δέσει με αποτέλεσμα το χρώμα της μαρμελάδας να βγαίνει σκούρο. Γιαυτό τώρα βράζω το φρούτο μόνο του και μετά προσθέτω τη ζάχαρη, ήταν μια δική μου σκέψη που πέτυχε.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ 
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κάποιο αρωματικό, όπως βανίλια, η πρόταση μου είναι η ποσότητα του αρωματικού να είναι μικρή ώστε να μην επισκιάζει το άρωμα του φρούτου.
Ενημέρωση 1/7/2024
Μετά από πρόταση φίλης σήμερα έγινε η μαρμελάδα με βερίκοκα ποικιλίας  μπεμπέκου και προστέθηκαν στο τέλος του βρασμού λίγα άνθη θυμαριού. 
Περιμένω να δέσουν τα αρώματα προκειμένου να έχω την τελική άποψη. 
Μαρμελάδα βερίκοκο με άνθη θυμαριού
Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα ή ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε εμείς τη μαρμελάδα. Σε περίπτωση που μειώσετε πολύ τη ζάχαρη προσέξτε ιδιαίτερα το στάδιο του δεσίματος της μαρμελάδας και καλό είναι να τη διατηρήσετε σε ψυγείο.
Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα αν θέλετε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κάνοντας ένα από τα ωραιότερα λικέρ.
Άλλες προτάσεις για μαρμελάδες με βερίκοκα:
Μαρμελάδα βερίκοκο -φραγκοστάφυλο
Μαρμελάδα βερίκοκο λεμόνι
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Πραγματικά πολύ όμορφο το χρώμα της μαρμελάδας σου!
    Καλοφάγωτη!!

  2. Απάντηση

    ονειρο είναι Ξανθούλα μου !!!!
    φαντάζομαι το αρωμά της, μμμμμμμ!!

    γεια στα χεράκια σου !!!!!

    • kiki
    • 10 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμη μαρμελάδα. Εγώ την κάνω εντελώς διαφορετικά. Πράγματι, το να πετύχει το χρωμα και να μην σκουρύνει είναι must! By the way, το γλυκό βερύκοκο ήταν εξαιρετικό!!!

  3. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

    Κική θα με ενδιέφερε η δική σου εκδοχή.
    Σε ευχαριστώ και για τη γνώμη σου για το γλυκό μιας κι εγώ δεν το έχω δοκιμάσει καν.

  4. Απάντηση

    Τέλειο το χρώμα της μαρμελάδας.Φαντάζομαι την γεύση της, θα είναι καταπληκτική.
    Μπράβο Ξανθή μου, γεια στα χεράκια σου.
    Και του χρόνου με υγεία.

  5. Απάντηση

    Λίνα ευχαριστώ όντως είναι πολύ ωραία.
    Α κι έχω πια και νέο μηχάνημα!!!!χαχαχαχα

    • gasteroplix
    • 10 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    αγαπημένη μαρμελάδα, με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια όταν μαζεύαμε βερίκοκα από ένα τεράστιο δέντρο σε φιλικό σπίτι και η μαμά μου έφτιαχνε καζάνια…
    τέλεια για πρωινό, έτσι την φτιάχνουμε κι εμείς,
    καλοφάγωτη

  6. Απάντηση

    gasteroplix ευχαριστώ πολύ, σίγουρα τα φρούτα από δικό μας γνωστό δέντρο είναι η ιδανική επιλογή πάντα!!!

    • mama
    • 12 Ιουλίου 2009
    Απάντηση

    Μου θύμισες παιδιά χρόνια… δεν έχουμε φτιάξει καθόλου μαρμελάδα τελευταία.. θα την δοκιμάσω..

  7. Απάντηση

    mama χαίρομαι που σας θυμίζω κάτι, να τη φτιάξετε είναι και πολύ εύκολη.

  8. Απάντηση

    Λαμπερη λαμπερη φαινεται η μαρμελαδα σου.Και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode