Ενημέρωση 20/8/2017: Φέτος τα δαμάσκηνα στο χωριό ήταν πάρα πολλά, όχι όμως όλα κατάλληλα για άμεση χρήση. Λόγω του ότι τα δέντρα είναι απεριποίητα χωρίς ψεκασμούς σε πολλούς καρπούς είχαν εγκατασταθεί σκουληκάκια. Έτσι με πολύ υπομονή συλλέχθηκαν και με ακόμη περισσότερη υπομονή καθαρίστηκαν ώστε να χρησιμοποιήσω αυτά που ήταν σε καλή κατάσταση.
Έτσι με τα πλέον κατάλληλα έφτιαξα πάρα πολλές μαρμελάδες, τροποποιώντας τη συνταγή.
Τα περισσότερα τα χρησιμοποίησα με τη φλούδα τους μιας και ήξερα ότι δεν υπάρχει ίχνος ραντίσματος.
Κάποια τα καθάρισα με κοφτερό μαχαίρι.
Τα έκοψα στα τέσσερα και αφού τα έβρασα για λίγο πρόσθεσα 60% του βάρους τους ζάχαρη και συνέχισα τη διαδικασία βρασμού μέχρι η μαρμελάδα να δέσει.
Μια παρτίδα αρωματίστηκε με αρμπαρόριζα μια άλλη με λεβάντα και και μια άλλη με βανίλια.
Στην Αθήνα όταν επέστρεψα έφτιαξα μια με
προσθήκη ξινόμηλου και μια άλλη με προσθήκη χυμού και ξύσματος πορτοκαλιού.
Πειραματιστείτε με όποιο αρωματικό σας αρέσει, αλλά προσοχή στην ποσότητα που θα προσθέσετε, ώστε να μην καλύπτει το άρωμα του φρούτου.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να δείτε
εδώ