Επιστροφή

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Συστατικά
  

  • δαμάσκηνα ώριμα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού

Διαδικασία
 

  • Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο έχουμε δυο επιλογές, δηλαδή αν θέλετε η μαρμελάδα να έχει μέσα κομματάκια φρούτου ή να είναι εντελώς λεία. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας διαλέγετε:
  • Πρώτος τρόπος: πλένουμε τα δαμάσκηνα πολύ καλά τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε στα χέρια μας και να τα ξεφλουδίζουμε.
  • Ξεφλουδίζοντας τα τα κόβουμε σε τρία τέσσερα κομματάκια και τελειώνοντας τα ζυγίζουμε. Για κάθε κιλό αντιστοιχούν 700 γραμμάρια ζάχαρης.
  • Δεύτερος τρόπος: Πλένουμε τα δαμάσκηνα καλά και τα βάζουμε με λίγο νερό σε κατσαρόλα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας (όπως ακριβώς περνάμε τις ντομάτες) και συλλέγουμε τον πολτό τους. Μετράμε τον πολτό με φλιτζάνια. Για κάθε φλιτζάνι υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλιτζ ζάχαρη.
  • Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε τα επόμενα στάδια είναι ίδια. Συνεχίζουμε βράζοντας σε χαμηλή ένταση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση στο μέτριο και βράζουμε ξαφρίζοντας εάν χρειαστεί. Αν έχουμε επιλέξει τον πρώτο τρόπο πιέζουμε με μια κουτάλα ελαφρά τα φρούτα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ( για κάθε κιλό μείγματος αντιστοιχεί ο χυμός από ένα μικρό λεμόνι)
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Ενημέρωση 20/8/2017: Φέτος τα δαμάσκηνα  στο χωριό ήταν πάρα πολλά, όχι όμως όλα κατάλληλα για άμεση χρήση. Λόγω του ότι τα δέντρα είναι απεριποίητα χωρίς ψεκασμούς σε πολλούς καρπούς είχαν εγκατασταθεί σκουληκάκια. Έτσι με πολύ υπομονή συλλέχθηκαν  και με ακόμη περισσότερη υπομονή καθαρίστηκαν ώστε να χρησιμοποιήσω αυτά που ήταν σε καλή κατάσταση.
Έτσι με τα πλέον κατάλληλα έφτιαξα πάρα πολλές μαρμελάδες, τροποποιώντας τη συνταγή.
Τα περισσότερα τα χρησιμοποίησα με τη φλούδα τους  μιας και ήξερα ότι δεν υπάρχει ίχνος ραντίσματος.
Κάποια τα καθάρισα με κοφτερό μαχαίρι.
Τα έκοψα στα τέσσερα και αφού τα έβρασα για λίγο πρόσθεσα 60% του βάρους τους ζάχαρη και συνέχισα τη διαδικασία βρασμού μέχρι η μαρμελάδα να δέσει.
Μια παρτίδα αρωματίστηκε με αρμπαρόριζα μια άλλη με λεβάντα και και μια άλλη με βανίλια.
Στην Αθήνα όταν επέστρεψα έφτιαξα μια με προσθήκη ξινόμηλου και μια άλλη με προσθήκη χυμού και  ξύσματος πορτοκαλιού.
Πειραματιστείτε με όποιο αρωματικό σας αρέσει, αλλά προσοχή στην ποσότητα που θα προσθέσετε, ώστε να μην καλύπτει το άρωμα του φρούτου.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να δείτε εδώ