Οι δαμασκηνιές μου φέτος στο χωριό,παρόλο που κανείς δεν τις φρόντισε, ήταν γεμάτες δαμάσκηνα. Επιπλέον καλός φίλος μου χάρισε αρκετά από τις δικές του δαμασκηνιές. Κάποια βέβαια δεν ήταν βρώσιμα γιατί είχαν φροντίσει να τα επισκεφτούν σκουληκάκια. Για το λόγο αυτό η επεξεργασία τους ήταν αρκετά χρονοβόρα.
Στο χωριό έφτιαξα μαρμελάδες με τα φλούδια τους χωρίς αυτά, με την προσθήκη δύο ποικιλιών, λευκά και μωβ, αρωματισμένες με αρμπαρόριζα ή λεβάντα.
Με αυτά που έφερα στην Αθήνα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, έτσι άρχισα να ψάχνω τα βιβλία μου και είδα κάπου την προσθήκη μήλων. Εν το μεταξύ στη φρουτολεκάνη του ψυγείου τρία ξινόμηλα είχαν ξεχαστεί οπότε ο συνδυασμός βρέθηκε.
Μαρμελάδα δαμάσκηνου με ξινόμηλα
Συστατικά
- 1 κιλό δαμάσκηνα μωβ ώριμα
- 500 γρ ξινόμηλα
- 900 γρ ζάχαρη
- 1 λεμόνι το χυμό του
Οδηγίες
- Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στα τέσσερα αφαιρώντας το κουκούτσι.
- Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια με μαντολίνο, ή τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
- Τοποθετούμε τα φρούτα σε κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια ένταση στην αρχή μέχρι να αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε περιοδικά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε το βρασμό ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
- Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Αν δεν είστε σίγουροι για το αν τα φρούτα είναι αράντιστα αφαιρέστε τη φλούδα τους.
Μπορείτε να προσθέσετε χοντροκομμένο πιπέρι ή ολόκληρα πολύχρωμα πιπέρια.
Για τις άλλες επεξεργασίες σχετικά με τη μαρμελάδα δαμάσκηνου μπορείτε να δείτε εδώ
Για τις γενικές τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες και το δέσιμο τους δείτε εδώ
Μα πόσο πρωτότιπο! Ευχαριστούμε! Για το πριωνό των παιδών, πα΄νω σε φρυγανισμέο κρις κρισ θα είναι ό,τι πρέπει!