share

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

από
CE-9C-CE-B1-CF-81-CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-AC-CE-B4-CE-B1-CE-B4-CE-B1-CE-BC-CE-AC-CF-83-CE-BA-CE-B7-CE-BD-CE-BF-4

Η μαρμελάδα δαμάσκηνο εκτός του ότι συντροφεύει τα πρωινά μας μπορεί να καταναλωθεί και σαν γιατρικό, μια κουταλίτσα το πρωί και βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου.
Φέτος δεν ξέρω πως μου βγήκε και κυνηγάω τα φρούτα να προλάβω, έτσι με τα τελευταία σχεδόν δαμάσκηνα που κυκλοφορούν έφτιαξα πάλι τα βαζάκια μου και μοιράζομαι μαζί σας την τεχνική της.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Συστατικά
  

  • δαμάσκηνα ώριμα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο έχουμε δυο επιλογές, δηλαδή αν θέλετε η μαρμελάδα να έχει μέσα κομματάκια φρούτου ή να είναι εντελώς λεία. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας διαλέγετε:
  • Πρώτος τρόπος: πλένουμε τα δαμάσκηνα πολύ καλά τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε στα χέρια μας και να τα ξεφλουδίζουμε.
  • Ξεφλουδίζοντας τα τα κόβουμε σε τρία τέσσερα κομματάκια και τελειώνοντας τα ζυγίζουμε. Για κάθε κιλό αντιστοιχούν 700 γραμμάρια ζάχαρης.
  • Δεύτερος τρόπος: Πλένουμε τα δαμάσκηνα καλά και τα βάζουμε με λίγο νερό σε κατσαρόλα να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας (όπως ακριβώς περνάμε τις ντομάτες) και συλλέγουμε τον πολτό τους. Μετράμε τον πολτό με φλιτζάνια. Για κάθε φλιτζάνι υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλιτζ ζάχαρη.
  • Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε τα επόμενα στάδια είναι ίδια. Συνεχίζουμε βράζοντας σε χαμηλή ένταση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση στο μέτριο και βράζουμε ξαφρίζοντας εάν χρειαστεί. Αν έχουμε επιλέξει τον πρώτο τρόπο πιέζουμε με μια κουτάλα ελαφρά τα φρούτα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ( για κάθε κιλό μείγματος αντιστοιχεί ο χυμός από ένα μικρό λεμόνι)
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Ενημέρωση 20/8/2017: Φέτος τα δαμάσκηνα  στο χωριό ήταν πάρα πολλά, όχι όμως όλα κατάλληλα για άμεση χρήση. Λόγω του ότι τα δέντρα είναι απεριποίητα χωρίς ψεκασμούς σε πολλούς καρπούς είχαν εγκατασταθεί σκουληκάκια. Έτσι με πολύ υπομονή συλλέχθηκαν  και με ακόμη περισσότερη υπομονή καθαρίστηκαν ώστε να χρησιμοποιήσω αυτά που ήταν σε καλή κατάσταση.
Έτσι με τα πλέον κατάλληλα έφτιαξα πάρα πολλές μαρμελάδες, τροποποιώντας τη συνταγή.
Τα περισσότερα τα χρησιμοποίησα με τη φλούδα τους  μιας και ήξερα ότι δεν υπάρχει ίχνος ραντίσματος.
Κάποια τα καθάρισα με κοφτερό μαχαίρι.
Τα έκοψα στα τέσσερα και αφού τα έβρασα για λίγο πρόσθεσα 60% του βάρους τους ζάχαρη και συνέχισα τη διαδικασία βρασμού μέχρι η μαρμελάδα να δέσει.
Μια παρτίδα αρωματίστηκε με αρμπαρόριζα μια άλλη με λεβάντα και και μια άλλη με βανίλια.
Στην Αθήνα όταν επέστρεψα έφτιαξα μια με προσθήκη ξινόμηλου και μια άλλη με προσθήκη χυμού και  ξύσματος πορτοκαλιού.
Πειραματιστείτε με όποιο αρωματικό σας αρέσει, αλλά προσοχή στην ποσότητα που θα προσθέσετε, ώστε να μην καλύπτει το άρωμα του φρούτου.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να δείτε εδώ
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • gasteroplix
    • 3 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    στη μαρμελάδα δαμάσκηνο εκείνο που μου αρέσει είναι το χρώμα. συνήθως τη φτιάχνω με τα κατάμαυρα δαμάσκηνα και έχει ακόμη πιο έντονο χρώμα, και είναι ελαφρώς πιο ξινά, το κακό είναι πως δεν την αγαπούν οι δικοί μου, οπότε δεν πολυφτιάχνω, συνήθως τους την πλασάρω σε τάρτες και σε πάστα φλώρα.
    να είχα τώρα το κρουασανάκι με τη μαρμελαδίτσα σου!
    γεια στα χέρια σου

  1. Απάντηση

    Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Ξανθή μου. Εγώ δεν την φτιάχνω βέβαια ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει, αλλά που χρόνος.
    Και του χρόνου λοιπόν με υγεία.
    Φιλιά.

  2. Απάντηση

    gasteroplix σε ευχαριστώ πολύ !!! κι εγώ με σκούρα δαμάσκηνα την κάνω αλλά επειδή αφαιρώ τη φλούδα δεν παίρνει το σκούρο χρώμα.

  3. Απάντηση

    Λίνα μη στεναχωριέσαι εσύ που δεν έχεις χρόνο, βρες έναν εύκολο τρόπο αποστολής κι έφτασαν τα βαζάκια,τι είναι άλλωστε να φτιάξω κανένα παραπάνω εδώ όπως ξέρεις είναι βιομηχανία!!! Πια ώρα θα με διώξουν από δω μέσα δεν ξέρω μαζί με τις κατσαρόλες και τα βαζάκια!!!

  4. Απάντηση

    Αααααχχ Ξανθή μου, αυτή είναι η μαρμελάδα που έχω καταναλώσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω προβλήματος εντέρου, τώρα πια την έχει συνηθίσει ο οργανισμός μου και δεν βοηθάει σε τίποτε:(
    Δεν αμφιβάλλω ότι από τα χεράκια σου είναι σίγουρα πολύ πιο νόστιμη από τις “ετοιματζίδικες”!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

  5. Απάντηση

    Έλενα αν χρησιμοποιείς τις έτοιμες μην περιμένεις και πολλά αποτελέσματα η ποσότητα του φρούτου είναι ελάχιστη και στην περίπτωση σου χρειάζεται πολύ φρούτο!!Δοκίμασε το σύκο!!
    Καλό βράδυ.

  6. Απάντηση

    Ωραία μαρμελάδα! δεν συνηθίζω να φτιάχνω μαρμελάδες, μόνο βερύκοκο από τα δέντρα του κήπου μας…ααα ναι, και σταφύλι που πήγαινε για γλυκό κουταλιού και κατέληξε μαρμελάδα!
    φέτος όμως με έχετε βάλει σε πειρασμό να φτιάξω απ΄όλες!!!

    • gasteroplix
    • 3 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    τα δαμάσκηνα που βάζω εγώ συνήθως έχουν σάρκα βυσσινί που δεν ξεχωρίζει από τη φλούδα, οπότε φαντάσου χρώμα μαυροδαμασκηνοβυσσινομπορντώ που θα ‘λεγε και η Μιρακάκη με τα χαλιά, χαχαχα !!!!!!!

  7. Απάντηση

    Μπέττυ αν τρώτε πρωινό ή συνηθίζεις να κάνεις γλυκά με μαρμελάδες σίγουρα αν έχεις δικές σου είναι μια άλλη υπόθεση,προσπάθησε και θα δικαιωθείς.
    Καλή Κυριακή.

  8. Απάντηση

    gasteroplix εκεί στα βόρεια έχετε κάποια δαμάσκηνα διαφορετικά,τα είδα τελευταία στη λαϊκή αλλά δεν αγόρασα γιατί ήταν πολύ άγουρα,βλέπεις σε μας έρχονται αυτά που είναι μέσα στα ψυγεία!!
    Κάποια φορά έβαλα δαμάσκηνα και βανίλιες μαζί κι είχα αυτό το χρώμα που λες.
    Καλή Κυριακή

    • kiki
    • 5 Οκτωβρίου 2009
    Απάντηση

    Την έκανα με σκούρα δαμάσκηνα και με τη φλούδα. Πολύ αγαπημένη μαρμελάδα! Καλοφάγωτη!

  9. Απάντηση

    Κική ευχαριστώ και σε σας καλοφάγωτη!
    Κι εγώ με σκούρα δαμάσκηνα την έκανα αλλά αρέσει περισσότερο χωρίς φλούδια.
    Καλή εβδομάδα!!

  10. Απάντηση

    Σίγουρα θα την κάνω τη μαρμελάδα γατί έκανα και με μανταρίνι και είναι φανταστική. Μια ερώτηση μόνο νερό θα προσθέσω στην μαρμελάδα δαμάσκηνο. Σε παρακαλώ απάντησε μου γιατί θέλω να την κάνω το συντομότερο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Ελένη από Χίο

  11. Απάντηση

    Καλησπέρα Ελένη και ευχαριστώ για την προτίμηση της συνταγής μου.
    Δίνω δύο τρόπους για τη μαρμελάδα στον πρώτο ζεματίζεις τα δαμάσκηνα έτσι που να σε βοηθήσει να τα ξεφλουδίσεις. Αν τα δαμάσκηνα σου είναι λεπτόφλουδα (σπάνια για μένα) μπορείς να τα κόψεις κομματάκια με τη φλούδα και να συνεχίσεις τη μαρμελάδα με πολύ λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν και μετά να προσθέσεις τη ζάχαρη.
    Στη δεύτερη περίπτωση βάζεις λίγο νερό ίσα να ξεκινήσει ο βρασμός και να βγάλουν τα δαμάσκηνα τα υγρά τους, μετά τα περνάς από χοντρό σουρωτήρι και προχωράς όπως γράφω.
    Πρόσεχε να είναι αρκετά ώριμα γιατί αλλιώς δεν θα έχουν τα σάκχαρα που απαιτεί η μαρμελάδα.
    Για όποια άλλη απορία σου είμαι εδώ
    Καλή επιτυχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode