Επιστροφή

Μια άλλη "βασιλόπιτα"

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 150 γρ Αμύγδαλα τριμμένα πολύ καλά
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 6 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
  • 4-5 κλωστές σαφράν
  • 6 αυγά
  • 150 γρ αλεύρι καλαμποκιού

Για το σιρόπι

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 3 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
  • 100 ml νερό

Οδηγίες
 

Για το κέικ

  • Πλένουμε τα μανταρίνια τα τρυπάμε με ένα σουβλάκι σε διάφορα σημεία και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένα καλά με νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσουν να βράζουν μειώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 40 λεπτά. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις κρυώσουν τα μανταρίνια τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια και ίνες και τα πολτοποιούμε μαζί με το σαφράν σε μπλέντερ.
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αμύγδαλα το αλεύρι και τα πολτοποιημένα μανταρίνια αναδεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 24 εκατ.) και τη στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος
  • Μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο

Για το σιρόπι

  • Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και με ένα καθαριστήρι πατάτας ή πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από τα δύο προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος. Ψιλοκόβουμε τη φλούδα με ένα ψαλίδι κουζίνας και τη βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από τα δύο μανταρίνια, τα κομμάτια της φλούδας τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη βράζουμε για 3 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε τις φέτες του τρίτου μανταρινιού.

Σιρόπιασμα

  • Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα τουμπάροντας το. Τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα σουβλάκι το κέικ σε πολλά σημεία και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι.
  • Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί στολίζουμε με τα κομματάκια από τις φλούδες και τα κομμάτια του μανταρινιού.

Σημειώσεις

Αν η ιδέα σας αρέσει μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ιδιαίτερο  κέικ κάποια άλλη φορά συνοδεύοντας το απογευματινό σας τσάι ή τον καφέ σας.
ΥΓ: η βασιλόπιτα κόπηκε σύμφωνα με το έθιμο και η μεγάλη μας κόρη ήταν η τυχερή του φλουριού.
Δοκιμάστηκε και άρεσε πολύ, οπότε άξιζε των πειραματισμών μου, δοκιμάστε τη ως καθημερινό κέικ.
Καλή Πρωτοχρονιά σε όλες και όλους από όλη την ομάδα των  Συνταγών της Ασπρούλας