Για την ιστορία της βασιλόπιτας έχω γράψει εδώ πριν χρόνια.
Το έθιμο απαιτεί ένα παρασκεύασμα γλυκό κυρίως, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, διακοσμημένο ή όχι, το οποίο κόβεται με την εμφάνιση του νέου χρόνου ή κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Συναντάμε λοιπόν βασιλόπιτες σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού εμπλουτισμένες με διάφορα αρωματικά ή όχι.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παλιότερο άρθρο μου σε πολλά μέρη η βασιλόπιτα δεν ήταν γλυκιά αλλά μια αρμυρή πίτα εμπλουτισμένη με διάφορους συμβολισμούς.
Η μητέρα μου έφτιαχνε μια χορτόπιτα, η φίλη μου η Αλεξάνδρα, που μας έφτιαξε τους κουραμπιέδες, μας λέει ότι στα μέρη της στο νομό Τρικάλων οι Βλάχοι έφτιαχναν τυρόπιτα κασάτα και η Εύα από το funkycook.gr χτες έδωσε τη δική της οικογενειακή τραχανόπιτα.
Όποια και αν είναι τα τοπικά έθιμα και οι συνήθειες, μια βασιλόπιτα για το καλό του νέου χρόνου ας την φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας, έτσι για να τους μεταφέρουμε και το έθιμο και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Φέτος διάλεξα ένα ιδιαίτερο κέικ να σταθεί στο τραπέζι μας ως βασιλόπιτα, λόγω του ότι η σύνθεση των υλικών με έβαλε σε περιέργεια για το αποτέλεσμα.
Προς το παρόν έχω μόνο το εμφανισιακό αποτέλεσμα για τη γεύση μετά το κόψιμο θα επανέλθω.
Αν και εσείς είστε περίεργοι φτιάξτε τη είναι μάλιστα και πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
Μια άλλη "βασιλόπιτα"
Συστατικά
Για το κέικ
- 150 γρ Αμύγδαλα τριμμένα πολύ καλά
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
- 4-5 κλωστές σαφράν
- 6 αυγά
- 150 γρ αλεύρι καλαμποκιού
Για το σιρόπι
- 100 γρ ζάχαρη
- 3 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
- 100 ml νερό
Οδηγίες
Για το κέικ
- Πλένουμε τα μανταρίνια τα τρυπάμε με ένα σουβλάκι σε διάφορα σημεία και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένα καλά με νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσουν να βράζουν μειώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 40 λεπτά. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις κρυώσουν τα μανταρίνια τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια και ίνες και τα πολτοποιούμε μαζί με το σαφράν σε μπλέντερ.
- Σε κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αμύγδαλα το αλεύρι και τα πολτοποιημένα μανταρίνια αναδεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 24 εκατ.) και τη στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος
- Μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο
Για το σιρόπι
- Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και με ένα καθαριστήρι πατάτας ή πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από τα δύο προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος. Ψιλοκόβουμε τη φλούδα με ένα ψαλίδι κουζίνας και τη βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από τα δύο μανταρίνια, τα κομμάτια της φλούδας τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη βράζουμε για 3 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε τις φέτες του τρίτου μανταρινιού.
Σιρόπιασμα
- Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα τουμπάροντας το. Τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα σουβλάκι το κέικ σε πολλά σημεία και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι.
- Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί στολίζουμε με τα κομματάκια από τις φλούδες και τα κομμάτια του μανταρινιού.
Μπράβο Ξανθή!
Τελικά υπάρχουν πολλές συνταγές για βασιλόπιτα! Άλλωστε ένα γλυκάκι είναι για το καλό του νέου χρόνου. Εγώ είχα κολλήσει με τις πιο κλασσικές, κακώς 🙂
Ευχές για μια υπέροχη Χρονιά!!!!!!!
Καλή Χρονιά Άρη, το ζητούμενο είναι να μυρίσει το σπίτι ένα γλυκό και να πάμε πιο πέρα το έθιμο.
Δεν ξέρω από γεύση αλλά από άρωμα σίγουρα θα μοσχοβόλησε το σπίτι μανταρίνι! Πολύ πρωτότυπη ιδέα αλλά δείχνει ιδιαίτερα επιτυχημένη! Καλότυχη να είναι η τυχερή του φλουριού, υγεία και όμορφες στιγμές να έχετε όλοι!
Καλή Χρονιά Αμαλία,, σου συστήνω να φτιάξεις αυτό το κέικ, όσοι δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν.