Επιστροφή

Μουχαλεμπί ή μαλεμπί

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 500 ml γάλα
  • 45 γρ νισιστέ *
  • 25 γρ ζάχαρη
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • γλυκό τριαντάφυλλο ή φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

Διαδικασία
 

  • Μετράμε το γάλα και το μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι κρατώντας μικρή ποσότητα στο οποίο θα διαλύσουμε το νισιστέ και τη ζάχαρη.
  • Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια ένταση και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το νισιστέ και τη ζάχαρη.
    Ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα.
    Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το ροδόνερο ανακατεύοντας.
  • Μόλις κρυώσει λίγο το μεταφέρουμε σε ποτήρια ή μικρά μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πριν το σερβίρουμε γαρνίρουμε με γλυκό τριαντάφυλλο ή φιστίκια Αιγίνης τριμμένα.

Σημειώσεις

Μπορούμε να προσθέσουμε αν έχουμε μερικά ροδοπέταλα αποξηραμένα. 
*Νισεστέ είναι ένα είδος αλευριού που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. 
Στην ουσία πρόκειται για μια εναλλακτική ονομασία για το άμυλο του καλαμποκιού αλλά μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε αμυλούχο δημητριακό .
Διάβασα ότι κάποιοι κάνοντας προφανώς μεγαλύτερη ποσότητα το μεταφέρουν σε ταψί και τοποθετούν στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Σερβίρουν κόβοντας κομμάτια και προσθέτοντας σιρόπι τριαντάφυλλου. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θέλει λίγο πιο πολύ νισιστέ, ώστε να μπορεί να σταθεί στο ταψί και να κοπεί σε κομμάτια. 
Το ροδόνερο θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας ώστε να αρωματίσει το γλυκό.
Αν δεν υπάρχει ροδόνερο μπορούμε να αρωματίσουμε με μαστίχα  και καρδάμωμο χτυπημένα καλά σε γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη. 
Αν θα το σερβίρετε με φιστίκια ίσως να χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη μιας και το γλυκό τριαντάφυλλο του δίνει περισσότερη γλύκα. 
Διάβασα επίσης ότι μπορεί να φτιαχτεί μόνο με νερό ή με κάποιο άλλο ρόφημα καρπών.