Πριν λίγες μέρες είχα, και φέτος, τη μεγάλη τύχη να μου χαρίσουν φίλες μου τα τριαντάφυλλα του κήπου τους.
Ήταν σε δύο δόσεις, η πρώτη έβγαλε δυο βαζάκια γλυκό , το ένα είχε προ μελετηθεί να φτάσει στα χέρια πολύ καλής φίλης, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά της λόγια, όταν το δοκίμασε. Τα δεύτερα ήταν λιγότερα και μου χάρισαν ένα μικρό βαζάκι.
Μελετώντας για άλλο λόγο το βιβλίο της φίλης μου Μαριάννας Καβρουλάκη ” Η γλώσσα της γεύσης” φτάνοντας στο “Μ” πέφτω πάνω στο λήμμα μουχαλεμπί. Ένα γλυκό που είχα την τύχη να το γευτώ σε φιλικό εστιατόριο πριν χρόνια και πάντα ήταν στα υπόψιν, χωρίς αυτό να γίνει. Διαβάζοντας λοιπόν τώρα είπα ότι έφτασε η ώρα να το φτιάξω και να το σερβίρω με το γλυκό μου τριαντάφυλλο.
Παραθέτω πληροφορίες από το βιβλίο της κ. Καβρουλάκη σχετικά με το γλυκό: Αραβικής καταγωγής κρεμώδες γλυκό που καταγράφεται στην οθωμανική κουζίνα από τον 15ο αιώνα. Η βασική συνταγή παρασκευάζεται με νισιστέ και προαιρετικά αρωματίζεται με ροδόνερο. Είναι διαδεδομένο στις Αραβικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα παλιότερα.
Το έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους. Μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο οι Κρητικές μάνες που είχαν χάσει τα μωρά τους μοίραζαν στα σπίτι μουχαλεμπί αντί κόλλυβα.
Η τελευταία πληροφορία με συγκίνησε και μιας αύριο είναι η εορτή της μητέρας το έφτιαξα και το αφιερώνω σε όλες τις μητέρες, παρούσες και απούσες.
Η συνταγή μου είναι προσαρμογή από το βιβλίο που άντλησα όλες τις πληροφορίες προσαρμόζοντας τις ποσότητες σε γραμμάρια. Στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής, θα δώσω πληροφορίες τροποποίησης υλικών ή σερβιρίσματος, από όσα διάβασα στον ιστό.
Το βιβλίο που συνοδεύει τις φωτογραφίες υπάρχει στο κομοδίνο μου πολλά χρόνια, και έχει ευχές ή αποφθέγματα σχετικά με τη μητέρα.
Μουχαλεμπί ή μαλεμπί
Συστατικά
- 500 ml γάλα
- 45 γρ νισιστέ *
- 25 γρ ζάχαρη
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- γλυκό τριαντάφυλλο ή φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Μετράμε το γάλα και το μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι κρατώντας μικρή ποσότητα στο οποίο θα διαλύσουμε το νισιστέ και τη ζάχαρη.
- Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια ένταση και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα με το νισιστέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το ροδόνερο ανακατεύοντας.
- Μόλις κρυώσει λίγο το μεταφέρουμε σε ποτήρια ή μικρά μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πριν το σερβίρουμε γαρνίρουμε με γλυκό τριαντάφυλλο ή φιστίκια Αιγίνης τριμμένα.
Σημειώσεις
Στην ουσία πρόκειται για μια εναλλακτική ονομασία για το άμυλο του καλαμποκιού αλλά μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε αμυλούχο δημητριακό . Διάβασα ότι κάποιοι κάνοντας προφανώς μεγαλύτερη ποσότητα το μεταφέρουν σε ταψί και τοποθετούν στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Σερβίρουν κόβοντας κομμάτια και προσθέτοντας σιρόπι τριαντάφυλλου. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον θέλει λίγο πιο πολύ νισιστέ, ώστε να μπορεί να σταθεί στο ταψί και να κοπεί σε κομμάτια. Το ροδόνερο θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας ώστε να αρωματίσει το γλυκό. Αν δεν υπάρχει ροδόνερο μπορούμε να αρωματίσουμε με μαστίχα και καρδάμωμο χτυπημένα καλά σε γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη. Αν θα το σερβίρετε με φιστίκια ίσως να χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη μιας και το γλυκό τριαντάφυλλο του δίνει περισσότερη γλύκα. Διάβασα επίσης ότι μπορεί να φτιαχτεί μόνο με νερό ή με κάποιο άλλο ρόφημα καρπών.