Βρώσιμα ροδοπέταλα

από
Ροδοπέταλα

Όταν ανοίγουν συζητήσεις μεταξύ φίλων, του διαδικτύου και όχι μόνο, αρχίζουν οι προβληματισμοί και οι αναζητήσεις.

Έτσι φέτος όταν έφτιαξα το γλυκό με ροδοπέταλα φίλες σχολίασαν έχοντας απορίες για τα κατάλληλα ροδοπέταλα ή μου έστειλαν πληροφορίες για τα ροδοπέταλα.

Όλες οι τριανταφυλλιές δε μας δίνουν βρώσιμα άνθη, μπορεί να είναι αρωματικά, να έχουν υπέροχα χρώματα αλλά δεν είναι κατάλληλα για τις παρασκευές μας στην κουζίνα. Ίσως, κάποια να μπορούν να δώσουν το απόσταγμα τους ή να διακοσμήσουν τοχώρο μας.

Μια  συζήτηση με τη Γιώτα, την οποία έχουμε γνωρίσει παλιότερα, όταν μας χάρισε τη συνταγή της με τα ουζοκούλουρα, οδήγησε σε συλλογή περισσότερων πληροφοριών.

Η Γιώτα λοιπόν με την οικογένεια της δραστηριοποιούνται στην Καστοριά φτιάχνοντας σαπούνια, αλλά διατηρώντας ένα κτήμα με τριανταφυλλιές με τις ποικιλίες ρόζα η δαμασκηνή αλλά και τις εκατόφυλλες, από τις οποίες μπορούμε να συλλέγουμε τα ροδοπέταλα για χρήση στην κουζίνα.

Μπορείτε να δείτε εδώ τη σελίδα τους.

Από αυτό το κτήμα συλλέγονται με πολύ προσοχή τα τριαντάφυλλα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και η όλη τους επεξεργασία γίνεται χωρίς την παρέμβαση μηχανημάτων, όλες οι εργασίες γίνονται με το χέρι.

Στη συζήτησή μας έμαθα τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας.

Κάποια από αυτά τα ροδοπέταλα αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια διατίθενται στην αγορά για την παρασκευή τσαγιού ή για την προσθήκη σε γλυκά ή φαγητά ή και για αρωματικά χώρου ή στην κοσμετολογία.

Για την παρασκευή του τσαγιού βάζουμε τα ροδοπέταλα μέσα σε ένα βάζο και προσθέτουμε βραστό νερό. Θα το αφήσουμε αρκετή ώρα πριν το στραγγίσουμε και το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο ή και παγωμένο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το τσάι από ροδοπέταλα, είναι ένα από τα κορυφαία ευεργετικά ροφήματα για το σώμα αλλά και την ψυχή του ανθρώπου! Πλούσιο σε βιταμίνες όπως A, F, B3,E, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες δεν περιέχει καφεΐνη και προσφέρει δύναμη σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και στο νευρικό σύστημα!

Επίσης, τα αποξηραμένα ροδοπέταλα μπορούν να προστεθούν σε κέικ ή και άλλα γλυκά ή μπισκότα.

Πέρσι είχα την τύχη να μου στείλει η Γιώτα κάποια αποξηραμένα ροδοπέταλα, αλλά και μπουμπούκια και τα είχα προσθέσει σε αυτό το χαλβά.

Με τα φρέσκα ροδοπέταλα αφού τα μαζέψουμε την κατάλληλη ώρα της ημέρας και τα επεξεργαστούμε άμεσα,  μπορούμε να φτιάξουμε το καταπληκτικό γλυκό τριαντάφυλλο ή αλλιώς ροδοζάχαρη.

ένα λικέρ

μια αρωματική λεμονάδα


ένα ζελέ με κρασί 

Διάβασα σε βιβλίο μου ότι με τα φρέσκα ροδοπέταλα μπορούμε να φτιάξουμε κρασί και ξύδι.

Επίσης, δια της αποστάξεως ή με απλή μέθοδο βρασμού,  μπορούμε να πάρουμε το ροδόνερο.

Κύριο μέλημά μας είναι να μαζέψουμε τριαντάφυλλα από τις κατάλληλες ποικιλίες, να είναι αράντιστα και να γίνει η συλλογή τους την κατάλληλη ώρα της ημέρας.

Οι πληροφορίες διίστανται, οι περισσότεροι μιλούν για το πρωί πριν τα δει ο καυτός ήλιος και σε βιβλίο μου διαβάζω ότι τα λουλούδια γενικώς τα συλλέγουμε στο τέλος μια ζεστής μέρας, ώστε τα αρώματα και τα έλαια τους να έχουν τη μεγαλύτερή τους δύναμη.

Για όσους δεν έχετε  δικές σας τριανταφυλλιές κατάλληλες για αυτό τον σκοπό μπορείτε να παραγγείλετε από τη φίλη Γιώτα επισκεπτόμενοι τη σελίδα τους 

Για τις συνταγές μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες.

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Rodonia της κόρης της φίλης μου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστό, το βιβλίο μου “Making wines Liqueurs $ cordials” και φυσικά από τη Γιώτα και τη σελίδα τους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode