Επιστροφή

Μπακαλιαρόπιτα

Εξοπλισμός

  • Ταψί για πίτες με διάμετρο 32 εκατ.

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 900 γρ φιλέτα παστού μπακαλιάρου
  • 80 γρ ρύζι καρολίνα
  • 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 κουτ. σούπας τριμμένη ντομάτα από συσκευασία
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό μόνο τα φύλλα
  • 3 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο μόνο τα τρυφερά μέρη
  • 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα τα φύλλα της ή λίγη ξερή
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

  • 350 γρ αλεύρι μισό σκληρό μισό μαλακό
  • 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • 60 ml κρασί λευκό
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml νερό

Διαδικασία
 

  • Από την προηγούμενη μέρα ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
    Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές. Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 4 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δέρμα.
    Με τα χέρια μας τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια προσέχοντας να αφαιρέσουμε τυχόν κόκκαλα ακόμη και τα φιλέτα κρύβουν μερικά.
  • Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια ένταση για περίπου 10 λεπτά.
    Προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία.
    Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε νερό, το αφήνουμε 20 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
    Σε ένα μπολ κοσκινίζομε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ μέχρι να ενσωματωθούν τα υγρά στο αλεύρι ( ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη) και συνεχίζουμε το ζύμωμα πάνω σε επιφάνεια εργασίας για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
    Δημιουργούμε μια μπάλα και αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Στο διάστημα αυτό ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
    Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μπακαλιάρο τα περιεχόμενο του τηγανιού με τα κρεμμύδια κλπ, όλα τα μυριστικά, το μουλιασμένο ρύζι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αρκετό πιπέρι.
    Ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση της πίτας

  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο.
    Με τη βοήθεια νισιστέ ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε ένα φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη του ταψιού μας. Θα πάρουμε ένα φύλλο λίγο πιο χοντρό σε σχέση με αυτά που ανοίγουμε για τις πίτες που χρησιμοποιούμε πολλά φύλλα.
  • Λαδώνουμε το ταψί καλά και απλώνουμε το φύλλο έτσι που να εξέχει αρκετά από έξω. Λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
  • Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση σουρωτά. Γυρίζουμε το φύλλο που εξείχε και δημιουργούμε τον κόθρο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο πάλι και ιδιαίτερα το γυρισμένο μέρος.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ραντίζουμε με νερό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα ή μόνη της και φυσικά ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Αλάτι δεν πρόσθεσα καθόλου λόγω της αλμυρότητας του μπακαλιάρου.
Από όλη αυτή την έρευνα έμαθα ότι τη μαντζουράνα στην Κεφαλονιά τη λένε σάψιχο.
Κάποιοι προσθέτουν φέτες ντομάτας και λίγο πελτέ. 
Επίσης υπάρχει αναφορά για προσθήκη πορτοκαλόφλουδας ή κανέλας.
Τα υλικά μου είναι όλα ζυγισμένα και μετρημένα για την προσαρμογή της πίτας στο συγκεκριμένο ταψί. 
Για την τεχνική ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ  Αυτό το φύλλο δεν είναι τόσο λεπτό ανοιγμένο όπως είναι για τις άλλες πίτες που χρησιμοποιούμε πολλά φύλλα.