Επιστροφή

Πίτσα με προσιούτο γκοργκοτζόλα και αχλάδι

1 πίτσα μικρή

Συστατικά
  

  • 1 ζύμη για πίτσα *
  • 2 κουτ. σούπας ξινή κρέμα**
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 φέτες προσιούτο
  • 1 αχλάδι
  • 80 γρ γκοργκοτζόλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ξίδι βαλσαμικό προαιρετικό

Διαδικασία
 

  • Χρειαζόμαστε μια ζύμη πίτσας πίτσας που είτε θα την αγοράσουμε έτοιμη ή θα τη φτιάξουμε μόνοι μας δείτε πως στις σημειώσεις της συνταγής.
    Εγώ όπως είπα είχα έτοιμα ζυμαράκια τα οποία άνοιξα σε δύο ζύμες.
    Τοποθετούμε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την ξινή κρέμα με την τριμμένη παρμεζάνα και την απλώνουμε πάνω στην απλωμένη ζύμη. Τρίβουμε πιπέρι παντού.
  • Από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του προσιούτο.
  • Καθαρίζουμε το αχλάδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα οποία αραδιάζουμε πάνω από το προσιούτο.
    Μοιράζουμε ενδιάμεσα κομμάτια από την γκορκοτζόλα
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε πάλι λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
    Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε και αν θέλουμε περιχύνουμε με σταγόνες βαλσάμικου.
    Συνοδεύουμε με ένα λευκό κρασί ή μια μπύρα.

Σημειώσεις

*Αν φτιάξετε μόνοι σας τη ζύμη δείτε εδώ
** στη θέση της ξινής κρέμας εγώ έβαλα μια κρέμα Πολωνική γνωστή ως smietana.
Μπορούμε να βάλουμε κρέμα γάλακτος ή και γιαούρτι στραγγιστό.
Η σκέψη που έκανα όταν δεν έβρισκα κοντά μου την γκοργκοτζόλα ήταν να βάλω τυρί brie μαζί με λίγο μπλε τυρί.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το προσιούτο με ένα πικάντικο ζαμπόν σε πολύ λεπτές φέτες.