share

Πίτσα με προσιούτο γκοργκοτζόλα και αχλάδι

από
Πίτσα με προσιούτο γκοργκοτζόλα και αχλάδι

Πριν 20 ημέρες αγόρασα τα πρώτα αχλάδια και είχα ενθουσιαστεί από την ποιότητα τους.

Οι πρώτοι πειραματισμοί μου ήταν να τα προσθέσω σε αυτή τη σαλάτα η οποία μας άρεσε πολύ όταν την απολαύσαμε με μια φίλη. Αμέσως άρχισα τις αναζητήσεις τι άλλο θα μπορούσα να φτιάξω με αυτά, όχι όμως σε γλυκό.

Η πρώτη ιδέα από τις αναζητήσεις ήρθαν από παλιό αγγλόφωνο περιοδικό και ήταν αυτή η πίτσα.

Έχω προσθέσει και άλλες φορές φρούτα σε πίτσα πειραματιζόμενη και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Τις κλασικές πίτσες προτιμώ να τις απολαμβάνω από τα χέρια φίλου έμπειρου.

Άρχισα να ψάχνω τα υπόλοιπα υλικά μα στη γειτονιά ήταν αδύνατο να βρω γκοργκοτζόλα. Σκέφτηκα κάποιον άλλο συνδυασμό τυριών μα ο καιρό περνούσε τα υπάρχοντα αχλάδια τα έφαγα και τα επόμενα που βρήκα ήταν απελπιστικά. Απογοήτευση.

Και περνούσαν οι μέρες κι εγώ είχα καρφώσει το μυαλό μου σε αυτή την πίτσα, αλλά δεν απογοητευόμουν.

Σε μια επίσκεψη σε φίλο τεχνίτη της πίτσας φρόντισα να ζητήσω ένα ζυμαράκι και να αρχίσω πάλι την αναζήτηση των υπόλοιπων υλικών.

Με δύο ζυμαράκια τελικά στο ψυγείο και με τη μεσολάβηση δυο δύσκολων ημερών, βρήκα τα αχλάδια, το προσιούτο την ξινή κρέμα και η γκοργκοτζόλα άφαντη. Αλλά επειδή έχω καλές φίλες βρέθηκε και αυτή.

Και σήμερα μετά από μια κουραστική μέρα απόλαυσα την πίτσα και όχι μόνο εγώ αλλά τη δεύτερη που είχα φτιάξει τη δοκίμασε αγαπημένη γειτόνισσα με την οικογένεια της και ακόμη ακούω τους ήχους της ευχαρίστησης.

Θα σας δώσω τη συνταγή της όπως την σχεδίασα εγώ στα βιαστικά και υλικά για τη μία πολλαπλασιάστε για περισσότερες.

Πίτσα με προσιούτο γκοργκοτζόλα και αχλάδι

1 πίτσα μικρή

Συστατικά
  

  • 1 ζύμη για πίτσα *
  • 2 κουτ. σούπας ξινή κρέμα**
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 φέτες προσιούτο
  • 1 αχλάδι
  • 80 γρ γκοργκοτζόλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ξίδι βαλσαμικό προαιρετικό

Διαδικασία
 

  • Χρειαζόμαστε μια ζύμη πίτσας πίτσας που είτε θα την αγοράσουμε έτοιμη ή θα τη φτιάξουμε μόνοι μας δείτε πως στις σημειώσεις της συνταγής.
    Εγώ όπως είπα είχα έτοιμα ζυμαράκια τα οποία άνοιξα σε δύο ζύμες.
    Τοποθετούμε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την ξινή κρέμα με την τριμμένη παρμεζάνα και την απλώνουμε πάνω στην απλωμένη ζύμη. Τρίβουμε πιπέρι παντού.
  • Από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του προσιούτο.
  • Καθαρίζουμε το αχλάδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα οποία αραδιάζουμε πάνω από το προσιούτο.
    Μοιράζουμε ενδιάμεσα κομμάτια από την γκορκοτζόλα
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τρίβουμε πάλι λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
    Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε και αν θέλουμε περιχύνουμε με σταγόνες βαλσάμικου.
    Συνοδεύουμε με ένα λευκό κρασί ή μια μπύρα.

Σημειώσεις

*Αν φτιάξετε μόνοι σας τη ζύμη δείτε εδώ
** στη θέση της ξινής κρέμας εγώ έβαλα μια κρέμα Πολωνική γνωστή ως smietana.
Μπορούμε να βάλουμε κρέμα γάλακτος ή και γιαούρτι στραγγιστό.
Η σκέψη που έκανα όταν δεν έβρισκα κοντά μου την γκοργκοτζόλα ήταν να βάλω τυρί brie μαζί με λίγο μπλε τυρί.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το προσιούτο με ένα πικάντικο ζαμπόν σε πολύ λεπτές φέτες. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode