Καθαρίζουμε τις φακές τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε με αρκετό κρύο νερό σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν. Προσοχή να μη χυλώσουν. Στραγγίζουμε και τις κρατάμε στο σουρωτήρι μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
Βράζουμε ή ψήνουμε τα παντζάρια. Τα κόβουμε με τη βοήθεια μαντολίνου σε μικρά μπαστουνάκια . Αν δεν έχουμε μαντολίνο τα κόβουμε σε ροδέλες και μετα μικρά μπαστουνάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά προσοχή να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζοντας και ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, το θυμάρι, το ξύδι, τη σόγια και 50 ml νερό. Βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια ένταση.
Προσθέτουμε τα κομμένα παντζάρια, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν θα έχει κρυώσει προσθέτουμε δυο κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ και περιχύνουμε με αυτό. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σαλατιέρα. Τηγανίζουμε ελαφρά τα κομμάτια από το χαλούμι και μοιράζουμε πάνω από τη σαλάτα μαζί με επιπλέον φύλλα δυόσμου.