Οι ώρες χαλάρωσης πάντα έχουν μελέτη και αναζήτηση συνταγών σε βιβλία μου και κάποια περιοδικά που ακόμη παρακολουθώ on line. Πολλές φορές μάλιστα ανατρέχω και σε αυτές που έχουν δημοσιευτεί εδώ είτε για να τις επαναλάβω είτε να για να τις πειράξω.
Αυτές τις μέρες μου χάρισαν κάποια σακουλάκια με φακές και άρχισαν οι αναζητήσεις.
Έτσι με μπούσουλα μια παλιά σαλάτα με φακές, παντζάρια και ραπανάκια έφτιαξα αυτή που παρουσιάζω σήμερα.
Εγώ την έφαγα για κύριο γεύμα και χάρισα την υπόλοιπη στη φίλη μου που μου χάρισε τις φακές.
Άρεσε πολύ σε όλους, δοκιμάστε τη είτε ως συνοδευτική σαλάτα είτε ως κύριο γεύμα.
Σαλάτα με φακές παντζάρια και χαλούμι
Συστατικά
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 2 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 200 γρ φακές
- 40 ml λευκό ξύδι
- 30 ml σόγια σος
- 250 γρ παντζάρια βολβοί
- 150 γρ χαλούμι κομμένο σε κύβους
- φύλλα δυόσμου
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο προαιρετικό
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις φακές τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε με αρκετό κρύο νερό σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν. Προσοχή να μη χυλώσουν. Στραγγίζουμε και τις κρατάμε στο σουρωτήρι μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
- Βράζουμε ή ψήνουμε τα παντζάρια. Τα κόβουμε με τη βοήθεια μαντολίνου σε μικρά μπαστουνάκια . Αν δεν έχουμε μαντολίνο τα κόβουμε σε ροδέλες και μετα μικρά μπαστουνάκια.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά προσοχή να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζοντας και ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, το θυμάρι, το ξύδι, τη σόγια και 50 ml νερό. Βράζουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια ένταση.
- Προσθέτουμε τα κομμένα παντζάρια, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν θα έχει κρυώσει προσθέτουμε δυο κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ και περιχύνουμε με αυτό. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σαλατιέρα.
- Τηγανίζουμε ελαφρά τα κομμάτια από το χαλούμι και μοιράζουμε πάνω από τη σαλάτα μαζί με επιπλέον φύλλα δυόσμου.