Άλλη μια σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιηθούν υλικά που υπήρχαν στο ψυγείο στο ντουλάπι, μιας και έχω αρχίσει τις εκκαθαρίσεις και δεν πετάμε τίποτα.
Με λίγες φακές, μερικά βρασμένα παντζάρια, 2 – 3 ραπανάκια, μερικά φύλλα ρόκας και λίγη ξινομυζήθρα , βγήκε μια σαλάτα πολύ χορταστική η οποία για εμάς ήταν ένα κύριο γεύμα μαζί με λίγους κολοκυθοκεφτέδες.
Τώρα στις αγορές εμφανίζονται σιγά σιγά πολλά λαχανικά που βοηθούν στη δημιουργία σαλατών, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε κι εσείς τη δική σας σαλάτα.
Σαλάτα με φακές, παντζάρια και ραπανάκια
2 άτομα
Συστατικά
- 100 γρ φακές
- 2-3 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
- 3-4 παντζάρια βρασμένα κομμένα σε ροδέλες
- μερικά φύλλα ρόκας
- ξινομυζήθρα
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις φακές τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε με κρύο νερό σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν. Προσοχή να μη χυλώσουν. Στραγγίζουμε και τις κρατάμε στο σουρωτήρι μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
- Βράζουμε ή ψήνουμε τα παντζάρια. Τα κόβουμε με τη βοήθεια μαντολίνου σε λεπτές ροδέλες.
- Πλένουμε καλά τα ραπανάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
- Σε σαλατιέρα τοποθετούμε τις φακές με τα παντζάρια και τα ραπανάκια. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε Τα φύλλα ρόκας και την ξινομυζήθρα.
- Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και ανακινούμε καλά. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παντζάρια που μας έμειναν από άλλη μας σαλάτα ή για τους πιο βιαστικούς έτοιμα βρασμένα που υπάρχουν στα ΣΜ.
Στο εξωτερικό υπάρχουν και όσπρια (φακές ρεβίθια) βρασμένα σε συσκευασία κονσέρβας έτοιμα για σαλάτα, εδώ δεν τα έχω συναντήσει.
Αντί για τις φακές μπορούμε να προσθέσουμε ένα άλλο όσπριο, όπως ρεβίθια ή μαυρομάτικα φασόλια.
Αντί της ξινομυζήθρας μπορούμε να βάλουμε ένα σκληρό τυρί το οποίο θα ψήσουμε ελαφρά σε σχαροτήγανο.
Στη δική μου σαλάτα πρόσθεσα ξύδι και ελαιόλαδο αρωματισμένα με καυτερή πιπεριά, που έχω φτιάξει μόνη μου, και έδωσαν ένα ιδιαίτερο τόνο νοστιμιάς.