Επιστροφή

Γλυκό του κουταλιού φράπα

Συστατικά
  

  • φλούδες από φράπες
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού
  • αστεροειδή γλυκάνισσο προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τις φράπες και ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό. Προσοχή πολύ λίγο ξύσιμο τα αιθέρια έλαια του φρούτου είναι εκεί.
  • Κόβουμε τις δύο άκρες του φρούτου και χαράζουμε σε φέτες ανάλογα με το μέγεθος. Αποκολλούμε τις φλούδες προσέχοντας να μην σπάσουν αλλά να μην πάρουμε πολύ από το άσπρο μέρος, αυτό είναι ιδιαίτερα πικρό. Ζυγίζουμε τις φλούδες.
  • Δημιουργούμε ρολά που τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Αφήνουμε σε μπόλικο νερό για μερικές ώρες.
  • Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντας τες σε μπόλικο νερό για 5 λεπτά επαναλαμβάνοντας το ίδιο άλλες δύο φορές. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να ξεπικρίσουν αλλά και να μαλακώσουν. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο όσο κι αν βράσουν με το σιρόπι δεν θα μαλακώσουν, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, μόλις μπουν στο σιρόπι θα σκληρύνουν πολύ. Στραγγίζουμε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες κι αφήνουμε μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε στη διάθεση μας) για κάθε 100 γραμμάρια φλούδες 180 γρ ζάχαρη και 180 ml νερό. Βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει λίγο το σιρόπι (περίπου 10 λεπτά για το δέσιμο)
  • Προσθέτουμε τις στραγγισμένες φλούδες και βράζουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε αν θέλουμε 2 κομματάκια αστεροειδούς γλυκάνισου. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 12 -20 ώρες σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
  • Τοποθετούμε εκ νέου στην εστία και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμοί.
  • Λίγο πριν αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές της σούπας για κάθε κιλό ζάχαρη που έχουμε προσθέσει.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Με τη σάρκα μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα κρατώντας και λίγες φλούδες ακολουθώντας τη συνταγή της μαρμελάδας γκρέιπ φρούτ 
Για περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές για τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.