Μιας και άρχισα τα εορταστικά βαζάκια μια άλλη παρασκευή μου με τόνο εορταστικό, γεμάτο χρώματα είναι αυτή η μαρμελάδα. Ιδέα από περιοδικό μεγάλου Σούπερ Μάρκετ της Αγγλίας, που παρακολουθώ χρόνια.
Οι Άγγλοι έχουν ένα διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας μαρμελάδα και jam. Με τον όρο jam θα συναντήσουμε κάθε παρασκεύασμα που περιέχει φρούτα σε κομμάτια ή πολτό φρούτων, ενώ ως μαρμελάδα ότι παρασκευάζεται από χυμό φρούτων και κυρίως εσπεριδοειδών.
Χρόνια τώρα ήθελα να φτιάξω την κλασική Αγγλική, μαρμελάδα πορτοκαλιού για την οποία μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η τεχνική της και οι αναλογίες υλικών. Να που βρήκα μια ανάλογη με το γκρέιπ φρουτ έλυσα τις απορίες μου και σύντομα θα ασχοληθώ και με αυτή του πορτοκαλιού.
Με το γκρέιπ φρουτ έχω ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν φτιάχνοντας μια άλλη μαρμελάδα η οποία περιέχει και ουίσκι. Μια μαρμελάδα που έχει αγαπηθεί πολύ, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της εδώ.
Αυτή τη μαρμελάδα, που προτείνω σήμερα, μπορείτε να την προσθέσετε σε τάρτες και πουτίγκες επίσης μπορείτε να γλασάρετε ένα ψητό χοιρινό ή πάπια ακόμη και να την προσθέσετε πάνω από ένα βουτυρωμένο ψωμί.
Μπορείτε να την προσφέρετε μαζί με κάποιο άλλο βαζάκι σας, σε συσκευασία Χριστουγεννιάτικου δώρου.
Μαρμελάδα κόκκινου γκρέιπ φρουτ με δάφνη
Συστατικά
- 4 μεγάλα κόκκινα γκρέιπ φρουτ βάρος περίπου 1300γρ
- 1 λεμόνι χυμό
- 1 πορτοκάλι χυμό
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 1500 γρ ζάχαρη
Οδηγίες
- Με ένα βουρτσάκι πλένουμε καλά τα γκρέιπ φρουτ.
- Τα κόβουμε στη μέση τα στύβουμε και παίρνουμε το χυμό τους. Στύβουμε και το λεμόνι και το πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το χυμό σε κανάτα και τον βάζουμε στο ψυγείο.
- Αφαιρούμε από όλα τα γκρέιπ φρουτ τις ίνες που έχουν μείνει πάνω στις φλούδες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τυχόν κουκούτσια που έμειναν στο στύψιμο. Κρατάμε 5 κομμάτια από τις φλούδες. Με ψαλίδι κουζίνας κόβουμε τις φλούδες που κρατήσαμε σε πολύ λεπτά κομμάτια.
- Σε μια μουσελίνα βάζουμε τις ίνες και τυχόν κουκούτσια και δένουμε σε πουγκί.
- Σε μια λεκάνη κατά προτίμηση γυάλινη βάζουμε τις κομμένες φλούδες το πουγκί με τις ίνες και προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο νερό. Αφήνουμε να σταθούν για τουλάχιστον 12 ώρες ή μια νύχτα.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τους χυμούς που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο. Κρεμάμε με ένα σπάγκο κουζίνας το πουγκί με τις ίνες χωρίς να ακουμπά στον πυθμένα της κατσαρόλας. Βράζουμε για 1 έως 2 ώρες σε μέτρια φωτιά.
- Το ζητούμενο είναι να μαλακώσουν πολύ οι φλούδες του φρούτου. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο όταν προστεθεί η ζάχαρη δεν θα μαλακώσουν.
- Με προσοχή αφαιρούμε το πουγκί από την κατσαρόλα φροντίζοντας να το στύψουμε καλά πριν το αφαιρέσουμε.
- Τώρα προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης και βράζουμε περίπου 30 - 45 λεπτά μέχρι η μαρμελάδα να δέσει. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί έτσι θα έχουμε πιο διαυγές αποτέλεσμα.
- Παρατηρούμε ότι οι φλούδες έχουν μαλακώσει και έχουν διαυγάσει.
- Μεταφέρουμε μικρή ποσότητα σε πιατάκι αφήνουμε να κρυώσει και πιέζουμε με το δάκτυλο μας, αν κάνει ρυτίδες είναι έτοιμη Έλεγχος με θερμόμετρο 107 βαθμοί. Έλεγχος με διαθλασίμετρο 66 brix.
- Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα φροντίζοντας να μοιραστούν σε όλα τα βάζα φλούδες του φρούτου. Κλείνουμε καλά τα βάζα γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσουν καλά (περίπου 12 ώρες).
Πρωτότυπη ιδέα πραγματικά, Ξανθή