Πριν πολλά χρόνια στην επιστροφή μου από ταξίδι δέχτηκα μια τσάντα με φράπες πράσινες τότε, δεν είχα καταλάβει γιατί τις είχαν μαζέψει άγουρες. Όμως για χάριν πειραματισμού εγώ τις έκανα γλυκό.
Παρόλο που τις συναντάω χρόνια τώρα στους πάγκους τις λαϊκής ώριμες, δεν ασχολήθηκα ξανά μαζί τους.
Ώσπου πριν λίγες μέρες φίλη μου έστειλε μήνυμα ότι θα μου φέρει από το κτήμα τους φράπες μιας και η ίδια δεν είχε πρόθεση να ασχοληθεί.
Έτσι λοιπόν χάριν και απασχόλησης ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με το συγκεκριμένο φρούτο, διαβάζοντας και ρωτώντας φίλη που ασχολείται επαγγελματικά με την επεξεργασία φρούτων για γλυκά και μαρμελάδες.
Η φράπα ή πόμελο ανήκει στα εσπεριδοειδή, το γένος citrus, με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία, πιθανολογείται ότι το γκρέιπ φρουτ προέρχεται από μετάλλαξη της φράπας.
Οι καρποί είναι πολλοί μεγάλοι με χοντρή κίτρινη φλούδα που αποκολλάται εύκολα από τη σάρκα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φρούτου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου οι καρποί ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο και συλλέγονται μέχρι και τον Μάιο.
Η σάρκα τους είναι λευκή, ρόζ ή κόκκινη. Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει σε σαλάτες ή ως χυμός με την προσθήκη ζάχαρης. Έστυψα τη σάρκα (λίγο δύσκολο λόγω του μεγέθους του φρούτου ίσως με ηλεκτρικό αποχυμωτή πιο εύκολο) και θα πειραματιστώ να το κάνω ζελέ.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού αλλά και μαρμελάδας ή και στην προσθήκη σε σαλάτες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και έχει οφέλη στην υγεία.
Κάποιοι το μπερδεύουν με το μπαμπιλόνι ένα άλλο εσπεριδοειδές της Άνδρου και της Νάξου, δεν είναι το ίδιο, ούτε στο σχήμα, είχα την τύχη να δοκιμάσω γλυκό από αυτό το φρούτο το οποίο είναι ιδιαιτέρως αρωματικό, όχι πως η φράπα δεν έχει άρωμα.
Σε άλλες αναζητήσεις – ανησυχίες μου έμαθα ότι υπάρχει και άλλη ποικιλία φράπας μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ στο άρθρο.
Γλυκό του κουταλιού φράπα
Συστατικά
- φλούδες από φράπες
- ζάχαρη
- Χυμό λεμονιού
- αστεροειδή γλυκάνισσο προαιρετικό
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τις φράπες και ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό. Προσοχή πολύ λίγο ξύσιμο τα αιθέρια έλαια του φρούτου είναι εκεί.
- Κόβουμε τις δύο άκρες του φρούτου και χαράζουμε σε φέτες ανάλογα με το μέγεθος. Αποκολλούμε τις φλούδες προσέχοντας να μην σπάσουν αλλά να μην πάρουμε πολύ από το άσπρο μέρος, αυτό είναι ιδιαίτερα πικρό. Ζυγίζουμε τις φλούδες.
- Δημιουργούμε ρολά που τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Αφήνουμε σε μπόλικο νερό για μερικές ώρες.
- Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντας τες σε μπόλικο νερό για 5 λεπτά επαναλαμβάνοντας το ίδιο άλλες δύο φορές. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να ξεπικρίσουν αλλά και να μαλακώσουν. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο όσο κι αν βράσουν με το σιρόπι δεν θα μαλακώσουν, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, μόλις μπουν στο σιρόπι θα σκληρύνουν πολύ. Στραγγίζουμε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες κι αφήνουμε μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε στη διάθεση μας) για κάθε 100 γραμμάρια φλούδες 180 γρ ζάχαρη και 180 ml νερό. Βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει λίγο το σιρόπι (περίπου 10 λεπτά για το δέσιμο)
- Προσθέτουμε τις στραγγισμένες φλούδες και βράζουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε αν θέλουμε 2 κομματάκια αστεροειδούς γλυκάνισου. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 12 -20 ώρες σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
- Τοποθετούμε εκ νέου στην εστία και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμοί.
- Λίγο πριν αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές της σούπας για κάθε κιλό ζάχαρη που έχουμε προσθέσει.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.