Βράζουμε μουλιασμένα ρεβίθια ή χρησιμοποιούμε κονσέρβας.
Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα: κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, ξεφλουδισμένη ντομάτα και τα μισά ρεβίθια. Χτυπάμε να πάρουμε μια πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και χτυπάμε μια δυο φορές χωρίς να λιώσουν εντελώς τα ρεβίθια.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα μπαχαρικά το ελαιόλαδο και τα άλευρα. Ζυμώνουμε ελαφρά ίσα να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο 2 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ.
Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια δυο μπιφτέκια.
Σε σαγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ακουμπάμε το μπιφτέκι μας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας προσεκτικά μια δυο φορές για 8-10 λεπτά.
Το πρώτο το συνόδευσα με μια φέτα προζυμένιου ψωμιού και δυο φέτες ντομάτας, ρίγανη και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Την επομένη μέρα ζεμάτησα με νερό το σπανάκι και το πέρασα από λίγο βούτυρο. Καρύκευσα με αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρισα λίγα κομμένα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο.
Το σπανάκι μπήκε ως βάση από πάνω τοποθετήθηκε το μπιφτέκι και γαρνιρίστηκε με τα μανιτάρια.
Ως επιπλέον εκείνη την ημέρα υπήρχαν και λίγα μύδια στον ατμό με μυρωδικά και σβησμένα με κρασί.