Επιστροφή

Μπιφτέκια με ρεβίθια

2 μπιφτέκια

Συστατικά
  

Για τα μπιφτέκια

  • 250 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • λίγα κοτσάνια σέλινου
  • 1/2 ώριμης ντομάτας ή μια κουταλιά σούπας πουρέ ντομάτας
  • 1 κουτ.γλυκού garam masala
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι καλαμποκιού
  • 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επιπλέον για το ψήσιμο

Συνοδευτικά

  • ψωμί
  • φέτες ντομάτας
  • μια χεριά σπανάκι
  • μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • βούτυρο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

  • Βράζουμε μουλιασμένα ρεβίθια ή χρησιμοποιούμε κονσέρβας.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα: κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, ξεφλουδισμένη ντομάτα και τα μισά ρεβίθια. Χτυπάμε να πάρουμε μια πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και χτυπάμε μια δυο φορές χωρίς να λιώσουν εντελώς τα ρεβίθια.
  • Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα μπαχαρικά το ελαιόλαδο και τα άλευρα. Ζυμώνουμε ελαφρά ίσα να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο 2 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ.
  • Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια δυο μπιφτέκια.
  • Σε σαγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ακουμπάμε το μπιφτέκι μας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας προσεκτικά μια δυο φορές για 8-10 λεπτά.
  • Το πρώτο το συνόδευσα με μια φέτα προζυμένιου ψωμιού και δυο φέτες ντομάτας, ρίγανη και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Την επομένη μέρα ζεμάτησα με νερό το σπανάκι και το πέρασα από λίγο βούτυρο. Καρύκευσα με αλάτι και πιπέρι. Σοτάρισα λίγα κομμένα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο.
  • Το σπανάκι μπήκε ως βάση από πάνω τοποθετήθηκε το μπιφτέκι και γαρνιρίστηκε με τα μανιτάρια.
  • Ως επιπλέον εκείνη την ημέρα υπήρχαν και λίγα μύδια στον ατμό με μυρωδικά και σβησμένα με κρασί.

Σημειώσεις

Το μπιφτέκι μπορεί να αποτελέσει ένα πρόχειρο γεύμα ή και κύριο πιάτο μαζί με κάποιο άλλο συνοδευτικό ή σαλάτα.
Αν δεν έχετε το μπαχαρικό garam masala  προσθέστε κίμινο  ίσως και κόλιανδρο . Μην παραλείψετε όμως την προσθήκη είναι αυτό που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση.
Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχαροτήγανο ή και στο γκρίλ τοποθετημένο σε χαρτί ψησίματος.
Ένα ψωμάκι για burger ή μια πίτα θα μπορούσε να κλείσει μέσα του το μπιφτέκι μαζί με μαρούλι ντομάτα ή κέτσαπ.
Αν σας ενδιαφέρουν τα μπιφτέκια χωρίς κιμά κρέατος μπορείτε να δείτε και άλλες προτάσεις.
"Μπιφτέκια" με γλυκοπατάτες και ρεβίθια 
Μπιφτέκια με γλυκοπατάτες
Μπιφτέκια με φακές καρότα φέτα και κάρυ