Είναι εκείνες οι στιγμές που ενώ εσύ τρως ένα μήλο ή μια μπανάνα, με ένα ντριν στο κινητό σου φτάνει μια φωτογραφία του πιάτου που τρώνε εκείνη την ώρα τα παιδιά σου.
Και ναι ζηλεύεις να είχες κι εσύ τώρα αυτό το πιάτο!!
Μια άλλη μέρα διαβάζω σε περιοδικό που παρακολουθώ on line για αυτό το μοβ baby μπρόκολο κι αναρωτιέμαι άραγε υπάρχει εδώ;;
Την άλλη μέρα ως εκ θαύματος μαθαίνω ότι κάπου εκεί κοντά στα πάτρια, νέοι καλλιεργητές καλλιεργούν αυτό το μπρόκολο και χρωματιστά καρότα. Κι εδώ έρχονται τα καλά του fb, μέσα σε λίγη ώρα έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες για το που θα βρεις αυτά τα νέα λαχανικά. Και ναι τα έχω σύντομα στο σπίτι.
Ο δικός μου στόχος έγινε πραγματικότητα πάντρεψα τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας από το πιάτο των παιδιών με τα νέα μου λαχανικά, όλα ψημένα στο φούρνο!!
Αν θέλετε κι εσείς ένα ελαφρύ γεύμα, νηστίσιμο κιόλας μιας κι είμαστε στην περίοδο της νηστείας, δοκιμάστε αυτά τα μπιφτέκια κάνοντας τους δικούς συνδυασμούς ως προς τα συνοδευτικά.
Μπιφτέκια με γλυκοπατάτες
Συστατικά
- 500 γρ γλυκοπατάτες βάρος καθαρισμένες
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας
- 2-3 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σε λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα κομμάτια γλυκοπατάτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 περίπου λεπτά δοκιμάζοντας να τρυπιούνται με πιρούνι. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τις χειριστούμε.
- Τις μεταφέρουμε σε μπολ ανάδευσης και με ένα πιρούνι ή την κουτάλα του πουρέ τις πολτοποιούμε. (προσοχή ίσως χρειάζεται να αφαιρέσετε σκληρά μέρη από τα τοιχώματα των πατατών).
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα το μείγμα.
- Πλάθουμε μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια χάριν ευκολίας. Τα περνάμε από το αλεύρι και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά γυρίζουμε τα μπιφτέκια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
- Στο ίδιο ταψί έβαλα και τα λαχανικά μου με πολύ λίγο αλάτι και ελαιόλαδο αλλά για μόνο 10 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια συνοδεύοντας με τα ψητά λαχανικά και ντομάτα.
- Στο δικό μας πιάτο υπήρξε και μια σκανταλιά, προστέθηκε στο κάθε πιάτο από ένα μικρό μοσχαρίσιο λουκάνικο, ψημένο.
Τι ωραίο πιάτο, μπράβο για την ιδέα! Ζήλεψα και τα μπιφτέκια και τα λαχανικά που τα συνοδεύουν. Σε ένα εστιατόριο είχα δει στον κατάλογο να γράφουν για μαύρα καρότα σαν συνοδευτικό κάποιου κρέατος αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Είναι διαφορετικά και σε γεύση ή μόνο το χρώμα αλλάζει?
Καλημέρα Έφη, έχουν και γεύση πολύ ωραία θα σου στείλω πληροφορίες που μπορείς να τα βρεις.
Πολύ ωραία τα μπιφτέκια. Τι όμορφα που είναι τα χρωματιστά καρότα. Δεν ήξερα ότι μπορούμε να τα βρούμε κι εδώ!