Ετοιμαζόμαστε για νηστίσιμες συνταγές μιας και πλησιάζει η σαρακοστή.
Βέβαια είναι μια πρόταση για κάθε εποχή και ιδιαίτερα για όσους έχουν αφαιρέσει το κρέας από τη διατροφή τους.
Μου την πρότειναν τα παιδιά μου στις ανταλλαγές μαγειρικών ιδεών. Πριν λίγες μέρες λοιπόν που έβαλα να μουλιάσουν ρεβίθια για το γεύμα εκείνης της ημέρας, είπα ας βάλω περισσότερα κάπου θα χρειαστούν.
Έχω πει και άλλη φορά ότι μπορούμε να τα βράσουμε μέχρι ενός σημείου και να τα αποθηκεύσουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη για μια εύκολη παρασκευή. Υπάρχουν και σε κονσέρβα για όσους θέλετε να τα αναζητήσετε για πιο εύκολη χρήση, έχω βρει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Τα μπιφτέκια μου “ψήθηκαν” σε δυο διαφορετικές μέρες, μπορείτε να διατηρήσετε το μείγμα στο ψυγείο για μια ημέρα πριν το ψήσετε.
Και τις δυο φορές συνοδευτήκαν με διαφορετικά υλικά, στις σημειώσεις της συνταγής και άλλες προτάσεις.
Πάμε να τα φτιάξουμε.
Μπιφτέκια με ρεβίθια
Συστατικά
Για τα μπιφτέκια
- 250 γρ βρασμένα ρεβίθια
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό
- λίγα κοτσάνια σέλινου
- 1/2 ώριμης ντομάτας ή μια κουταλιά σούπας πουρέ ντομάτας
- 1 κουτ.γλυκού garam masala
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι καλαμποκιού
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επιπλέον για το ψήσιμο
Συνοδευτικά
- ψωμί
- φέτες ντομάτας
- μια χεριά σπανάκι
- μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- βούτυρο
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Βράζουμε μουλιασμένα ρεβίθια ή χρησιμοποιούμε κονσέρβας.
- Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα: κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, ξεφλουδισμένη ντομάτα και τα μισά ρεβίθια. Χτυπάμε να πάρουμε μια πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και χτυπάμε μια δυο φορές χωρίς να λιώσουν εντελώς τα ρεβίθια.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα μπαχαρικά το ελαιόλαδο και τα άλευρα. Ζυμώνουμε ελαφρά ίσα να αναμειχθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο 2 ώρες ή καλύτερα ένα βράδυ.
- Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια δυο μπιφτέκια.
- Σε σαγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ακουμπάμε το μπιφτέκι μας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας προσεκτικά μια δυο φορές για 8-10 λεπτά.
- Το πρώτο το συνόδευσα με μια φέτα προζυμένιου ψωμιού και δυο φέτες ντομάτας, ρίγανη και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Την επομένη μέρα ζεμάτησα με νερό το σπανάκι και το πέρασα από λίγο βούτυρο. Καρύκευσα με αλάτι και πιπέρι. Σοτάρισα λίγα κομμένα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο.
- Το σπανάκι μπήκε ως βάση από πάνω τοποθετήθηκε το μπιφτέκι και γαρνιρίστηκε με τα μανιτάρια.
- Ως επιπλέον εκείνη την ημέρα υπήρχαν και λίγα μύδια στον ατμό με μυρωδικά και σβησμένα με κρασί.