Επιστροφή

Γίγαντες με ασκόλυμπρους στη γάστρα

Συστατικά
  

  • φασόλια γίγαντες
  • ασκόλυμπροι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα σε φέτες
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να μουσκέψουν. Την επομένη τους βάζουμε σε μπόλικο νερό να βράσουν.
  • Καθαρίζουμε τους ασκόλυμπρους αφαιρώντας το σκληρό τμήμα της ρίζας και καθαρίζουμε το εξωτερικό με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες. Αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια από τα πράσινα φύλλα τους και κρατάμε τα πιο τρυφερά.
  • Όταν τα φασόλια έχουν έχουν βράσει τα στραγγίζουμε κρατώντας το νερό που έβρασαν.
  • Σε μαντεμένια γάστρα αραδιάζουμε τους ασκόλυμπρους και τα φασόλια. Βάζουμε ανάμεσα τους τις κομμένες φέτες λεμονιού. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και λούζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε μέρος από το νερό που έβρασαν τα φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά από το νερό που έχουμε κρατήσει. Μόλις η σάλτσα έχει μελώσει βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί πέντε λεπτά και σερβίρουμε με επιπλέον χυμό λεμονιού.

Σημειώσεις

Αν δεν έχτε γάστρα μπορείτε να ψήσετε σε ένα ταψάκι που θα έχει σκέπασμα ή που θα το σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Μη βάλετε από την αρχή πολύ νερό μόνα αν χρειαστεί προσθέστε στην πορεία.
Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνια τουρσί αν έχετε.
Αν πάλι δεν έχετε ασκόλυμπρους δείτε εδώ δύο άλλες προτάσεις που μπορούν να συνοδεύσουν τους γίγαντες.
Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο
Φασόλια γίγαντες με διάφορα λαχανικά στο φούρνο