share

Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο

από
Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο

Με ήλιο και βροχή παντρεύονται οι φτωχοί!!
Κάπως έτσι είμαστε από χτες βράδυ εδώ στο χωριό, με μικρά διαλείμματα.
Μαγειρεύω όμως και αυτό το φαγητό μας μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

Φασόλια γίγαντες με αγκινάρες στο πήλινο

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 150 γρ φασόλια γίγαντες
  • 3 αγκινάρες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • λίγα κλωνάρια μάραθο
  • χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Την επομένη τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (θα ψηθούν και στο φούρνο) Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους.
  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λίγο από το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βράζουμε με λίγο νερό σε ένα τηγάνι.
  • Σε πήλινο ταψί (ή σε γάστρα μαντεμένια ή σε πυρέξ) βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις για 40 λεπτά.
  • Καλό είναι τα πρώτα 30 λεπτά να σκεπάσουμε το σκεύος μας με βρεγμένη λαδόκολλα ή καπάκι αν αυτό υπάρχει. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε.
  • Τα συνοδευτικά μας ήταν αρμύρες σαλάτα, ταραμοσαλάτα με αγκινάρες,σπιτικές ελιές, και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Σημειώσεις

Και για τις εποχές που δεν υπάρχουν αγκινάρες μπορούμε να βάλουμε ασκόλυμπρους.
Δοκιμάστηκε κάποια άλλη φορά  και άρεσε πολύ.
IMG_8253
Βάλτε αντί για αγκινάρες  ασκόλυμπρους μαζί με τι ρίζες τους και προσθέστε κομμάτια λεμονιού σε φέτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήστε την ίδια ώρα στο φούρνο σε γάστρα ή σε πήλινο.
 
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Magda
    • 16 Απριλίου 2014
    Απάντηση

    Πω πω λουκούμι φαίνεται Ξανθή! Πόσο μ’αρέσουν οι αγκινάρες και οι γίγαντες… ο συνδυασμός θα είναι φοβερός. Θα το δοκιμάσω!
    Φιλιά!!

  1. Απάντηση

    Ιδιαίτερα συνδύασες τους γίγαντες με τις αγκινάρες Ξανθή, ωραιότατο φαγάκι προέκυψε!
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Πολύ έξυπνο να τα συνδυάσεις Ξανθή μου!Έτσι ίσως φάω και καμιά αγκινάρα που δεν τις συμπαθώ καθόλου!Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!!

  3. Απάντηση

    Στο πήλινο θα έγινε τρομερό το φαγακι σου!

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

  4. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή και Λίνα!
    Υπέροχο το φαγητό σου Ξανθή και λατρεύω τις αγκινάρες!!!
    Καλό Πάσχα εύχομαι και στις δύο… με υγεία και χαρά!

  5. Απάντηση

    Καλό Πάσχα εύχομαι! Με υγεία και χαρα!

  6. Απάντηση

    Και τα δυο υλικά μου αρέσουν πολύ,
    ο συνδυασμός τους πρέπει να είναι απολαυστικός !!!!
    Φιλάκια

    • peps
    • 17 Απριλίου 2014
    Απάντηση

    Λουκούμι σου έγιναν οι γίγαντες στο πήλινο!!
    Αγγινάρες, μάραθος, σουμάκ…απίστευτος συνδυασμός!!!
    Καλό Πάσχα να έχετε!!

  7. Απάντηση

    Πεντανόστιμο πρέπει να έγινε το φαγάκι σου, Ξανθή μου!!!!
    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι, και καλό κι ευλογημένο Πάσχα με την οικογένειά σου!
    Φιλιά!

    • Silena
    • 17 Απριλίου 2014
    Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα φαγητά που γίνονται σε πήλινο!!!! Γίνονται πολύ ζουμερά και λιώνουν στο στόμα!!!!! Καταπληκτική πρόταση!!!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!

  8. Απάντηση

    ….(¯`°v°´¯)
    …….(_.^._)…(¯`°v°´¯)
    ….(¯`°v°´¯) ….(_.^._)
    ……(_.^._)
    ______§§____________§§
    _____§__§__________§__§
    ___§§____§_________§___§
    __§___§___§_______§____§
    _§____§____§_____§____§
    _§___§_§____§___§____§
    _§§§§___§___§§§§§___§
    _________§_________§___§§_§§
    ________§___§§_§§___§_§§§a§§§
    _______§_____________§_§h§§§
    _______§______§______§__§§§
    _______§____§___§____§___§
    ________§____§§§____§___§
    _______§§§§§_____§§§§§_§
    _§§§__§_____§§§§§_____§__§§§
    §_§_§§____§_______§__§_§§_§_§
    §____§_____§_____§__§__§____§
    _§____§____§_____§_§__§____§
    __§____§§§§_______§§§§____§
    ___§____§___________§____§
    ____§____§§§_____§§§____§
    _____§§§§___§§§§§___§§§§

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    • Anonymous
    • 19 Απριλίου 2014
    Απάντηση

    ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΞΑΝΘΗ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ…….ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΑΣΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ.

  9. Απάντηση

    Τόσο οι γίγαντες, όσο και οι αγκινάρες είναι πολύ αγαπημένα φαγητά!Πολύ ωραία ιδέα το ταίριασμά τους και μάλιστα σε πήλινο σκεύος! Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση, να περάσετε όμορφα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode