Καλοί μου φίλοι κι αναγνώστες μετά την “τεμπελιά” των εορτών πάλι εδώ με φαγητό παραδοσιακό Ελληνικό χωρίς κρέας, μη μου πείτε ότι δεν το βαρεθήκατε το κρέας;; εγώ εδώ και μέρες μόνο λαχανικά μαγειρεύω, νόστιμο και με πολλές παραλλαγές ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός.
Από τα μαγειρέματα των εορτών είχαν περισσέψει διάφορα λαχανικά, αγόρασα και λίγα ακόμη την Τετάρτη στη λαϊκή και σκάρωσα αυτό το φαγητό το οποίο άρεσε πολύ.
Από τα μαγειρέματα των εορτών είχαν περισσέψει διάφορα λαχανικά, αγόρασα και λίγα ακόμη την Τετάρτη στη λαϊκή και σκάρωσα αυτό το φαγητό το οποίο άρεσε πολύ.
Φασόλια γίγαντες με διάφορα λαχανικά στο φούρνο
3 άτομα
Συστατικά
- 150 γρ φασόλια γίγαντες
- 4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 7-8 μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 200 γρ σπανάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1/2 ματσάκι καυκαλίθρες χοντροκομμένες
- 1/2 ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
- 2-3 αγκινάρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 2 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες
- μερικά ντοματίνια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τυρί φέτα ή ανθότυρο προαιρετικό
Οδηγίες
- Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. (Εγώ τα έβαλα μόλις 4 ώρες κι αυτό αρκούσε, εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών).
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να τρυπιούνται). Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν.
- Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα τεμαχίζουμε.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο κι αρχίζουμε να σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά μας αρχίζοντας από τα καρότα και τα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πυρέξ ή καλύτερα σε γάστρα.
- Συνεχίζουμε με τις αγκινάρες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα μεταφέρουμε κι αυτά στο σκεύος μαζί με τα άλλα και τέλος σοτάρουμε το σπανάκι τις καυκαλίθρες και το μάραθο.
- Προσθέτουμε μέσα στα σοταρισμένα λαχανικά τα φασόλια και με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκορπάμε από πάνω τα ντοματάκια κομμένα στη μέση.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι από το νερό που είχαμε βράσει τα φασόλια και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος ή με το καπάκι της γάστρας ανάλογα με το σκεύος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε από πάνω την τριμμένη φέτα ή το ανθότυρο αν θέλουμε και λίγο ακόμη από το νερό των φασολιών.
- Ψήνουμε ακόμη για 10 -15 λεπτά χωρίς να σκεπάσουμε.
- Αφήνουμε 5 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε παρέα με μια σαλάτα παντζαριών ή μια πράσινη σαλάτα σπιτικές ελιές και τυρί φέτα.
Σημειώσεις
Η σύνθεση των λαχανικών μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την εποχικότητα των λαχανικών.
Μπορείτε να προσθέσετε φινόκιο, σελινόριζα, σέσκουλα.
Η προσθήκη του τυριού είναι προαιρετική αν όμως βάλετε φέτα προσέξτε στην προσθήκη του αλατιού.
Μπορείτε να προσθέσετε φινόκιο, σελινόριζα, σέσκουλα.
Η προσθήκη του τυριού είναι προαιρετική αν όμως βάλετε φέτα προσέξτε στην προσθήκη του αλατιού.
Καλημέρα Ξανθή μου και χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
Πράγματι τα φασόλια σου είναι ένα σούπερ πιάτο απαραίτητο για μετά τις γιορτές!!
Γεια στα χέρια σου!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ακούγεται πολύ νόστιμο…. Έχω πάρα πολύ καιρό να φάω γίγαντες, ίσως να το δοκιμάσω μέσα στο ΣΚ μια και από ότι καταλαβαίνω θέλει αρκετή προετοιμασία…
Καλά να περάσεις!
Δίκιο έχεις,Ξανθή,δεν μπορώ να βλέπω κρέας πια!
Μ΄αρέσουν οι γίγαντες και η πρότασή σου εμπλουτισμένη με τόσα λαχανικά σίγουρα θα είναι νοστιμιά ιδιαίτερη.
Φιλιά!
Τέλειο το φαγητό σου Ξανθή! Θα το φτιάξω κάποια στιγμή οπωσδήποτε! Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει σε όλους!
Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία πάνω από όλα!
Το είδα έτσι και μου άρεσε,
δεν το θέλω παραλλαγμένο !!!
Ας ήταν να είχα ένα πιάτο τέτοιο,
μετά από όλη αυτή την υπερκατανάλωση κρέατος !
Φιλάκια Ξανθή μου, να είσαι καλά !!
Καταπληκτικό πιάτο! Εξαιρετικός συμδιασμός! Έκρηκτική νοστιμιά! Μπράβο για την εμπνευση, καλό σου βράδυ Ξανθή μου!
Πανδαισία λαχανικών! Φαίνεται πολύ νόστιμο! Και είναι η ιδανική αποτοξίνωση μετά τις γιορτές!
Φιλάκια!
Ό,τι πρέπει μετά από την κρεατοφαγία των ημερών! Καλή, νόστιμη και δημιουργική χρονιά!!!
Μου φαίνεται ότι όλο τέτοια φαγητά θα τρώμε για κανά μήνα τώρα να συνέλθουμε απ΄ την κραιπάλη των εορτών!!
Καλή χρονιά Ξανθή και με το καλό ο νέος χρόνος!
Μετά τις γιορτές νομίζω επιβάλλονται τέτοια πιάτα Ξανθή.
Πολύ ωραίοι οι γίγαντες. Κι όλα τα λαχανικά που έβαλες πολύ ωραία. Την επόμενη φορά έτσι θα γίνουν οι γίγαντες. Τους λιγουρεύτηκα τώρα κι είναι και βραδυ…
Φιλιά 🙂
Ξανθή μου το πιάτο σου δείχνει πολύ πολύ νόστιμο, έχεις δίκιο μετά την κρεατοφαγία των ημερών, είναι μια ωραιότατη πρόταση!
Καλό βράδυ!
Χρονια πολλα Ξανθη μου! Αυτο το πιατο δεν ειναι φασολαδα, ειναι υπερπαραγωγη! Εχεις δικιο οτι τετοια χρειαζομαστε μετα τις γιορτες! Αμα γυρισω σπιτι θα το φτιαξω! Και ας το φαω μονη μου…
Φιλακια
Καλή χρονιά! Καιρός για αποτοξίνωση!
Xρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία.
Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!
Καλή Χρονιά και πάλι σε όλους!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και τα σχόλια σας.
Χαίρομαι που η πρόταση μου άρεσε και θα χαρώ πολύ να έχω την γνώμη σας για όποιον τη δοκιμάσει.
Καλά μαγειρέματα.
Καλή Χρονιά Ξανθή μου με υγεία, χαρά και δημιουργικότητα!
Πάρα πολύ ωραίο φαγητό ιδιώς τώρα μετά τις γιορτές είναι ότι πρέπει!Φιλιά!