Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό το χταπόδι θα βγάλει από μόνο του. Το γυρίζουμε μια δυο φορές και προσέχουμε να μην στεγνώσει.
Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να το χειριστούμε.
Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε τηγάνι ή σαγανάκι μεγάλο βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί κρατώντας λίγο σε ένα μπολ.
Διαλύουμε στο κρασί που κρατήσαμε τη μουστάρδα και την κέτσαπ και την προσθέτουμε στο χταπόδι. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε σε χαμηλή ένταση μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
Μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό μεζέ ή ένα κύριο γεύμα μαζί με πατάτες τηγανητές ή ψητές ή και με ένα πιλάφι.