Επιστροφή

Μαρμελάδα βερίκοκα - μούσμουλα - μήλο

Συστατικά
  

  • βερίκοκα κατά προτίμηση ώριμα
  • μούσμουλα
  • μήλο
  • ζάχαρη
  • χυμός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα βερίκοκα τα ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με την ωριμότητα κάθε μισό στε τρία ή τέσσερα κομμάτια.
  • Πλένουμε τα μούσμουλα, αφαιρούμε τη φλούδα τους με κοφτερό μαχαίρι και τα ανοίγουμε αφαιρώντας το κουκούτσι και τυχόν σκληρή μεμβράνη που περιβάλει τον πυρήνα. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Πλένουμε το μήλο, το ξεφλουδίζουμε αφαιρούμε τα κουκούτσια και το τρίβουμε στον τρύφτη.
  • Ζυγίζουμε την ποσότητα που είχε προκύψει.
    Η δική μου ποσότητα των καθαρισμένων φρούτων, ήταν σε αναλογία 1 μέρος βερίκοκα 1/3 αυτής της ποσότητας μούσμουλα. Και η ποσότητα μήλου που πρόσθεσα ήταν ένα μήλο για κάθε κιλό φρούτων
  • Τοποθετούμε τα φρούτα σε πλαστική ή γυάλινη λεκάνη προσθέτοντας ζάχαρη ίση με το μισό βάρος των φρούτων. Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο.
  • Μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσοχή ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο.
  • Ξαφρίζουμε τον αφρό που παρουσιάζεται ή προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία αφρού.
  • Όταν τα φρούτα θα έχουν μαλακώσει λιώνουμε με μια κουτάλα ή για πιο ομοιογενές αποτέλεσμα με ραβδομπλέντερ.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
    Έλεγχος με θερμόμετρο 101 - 102 βαθμοί ή σε πιατάκι που έχει μπεί στην κατάψυξη να "ανοίγει δρόμος"
  • Προσθέτουμε χυμό λεμονιού (ένα μικρό λεμόνι ανά κιλό φρούτου) ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο. Όταν ανοίγουμε το βάζο αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Αυτή η μαρμελάδα δεν είναι πολύ γλυκιά λόγω του ότι συνήθως "κλέβω" ζάχαρη. 
Αν σας αρέσουν οι πιο γλυκές προσθέστε ζάχαρη όχι όμως ίση ποσότητα με την ποσότητα του φρούτου. 
Μπορείτε να δείτε και άλλες μαρμελάδες  με βερίκοκα από παλιότερους πειραματισμούς μου εδώ, εδώ και εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μαρμελάδων δείτε εδώ