share

Μαρμελάδα βερίκοκα – μούσμουλα – μήλο

από
Μαρμελάδα βερίκοκα - μούσμουλα - μήλο

Εδώ και λίγες μέρες ασχολούμαι με τα βερίκοκα και τις ποικιλίες τους.

Οι πληροφορίες μου από παραγωγούς λένε ότι υπάρχουνε 35 ποικιλίες, δυστυχώς ούτε και εκείνοι γνωρίζουν τα ονόματα όλων των ποικιλιών, γιαυτό στις αγορές βλέπουμε επάνω στους πάγκους διαφορετικά φρούτα ή και ίδια με άλλες ονομασίες ή με μόνο τη γεωγραφική προέλευση.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι σε μεγάλο Σούπερ Μάρκετ συνάντησα ποικιλία με αναφορά χρωματική κάτι που έψαξα αλλά δεν βρήκα αναφορά πουθενά.

Ό λόγος ύπαρξης όλων αυτών των ποικιλιών είναι ο διαφορετικός χρόνος ωρίμανσης και έτσι να υπάρχουν για μεγαλύτερο διάστημα στις αγορές βερίκοκα.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο και τόσο καλό. Τι να το κάνω να βρίσκω φρούτα αλλά να μην είναι ώριμα και νόστιμα;;

Επίσης κάθε περιοχή και κάθε χώμα δεν σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί όλες τις ποικιλίες με το ίδιο αλλά ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Εγώ ως περίεργη άρχισα να δοκιμάζω μερικές ποικιλίες αγοράζοντας λίγα κάθε φορά.

Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί ιδιαίτερα. Παλιότερα είχα φτιάξει μαρμελάδα με την ποικιλία αουρόρα, αν βρείτε ώριμα προτιμήστε τα.

Έτσι κάποια από αυτά κατέληξαν να γίνουν μαρμελάδα. Μαζί αναμείχτηκαν και λίγα μούσμουλα που υπήρχαν στο ψυγείο και ένα μήλο για να αυξήσω την πηκτίνη.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, μέρος αυτής χρησιμοποιήθηκε για αυτή την τάρτα.

Αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες με μείξη φρούτων δοκιμάστε τη.

Δείτε στις παρατηρήσεις της συνταγής μικρά μυστικά και άλλες προτάσεις.

Μαρμελάδα βερίκοκα – μούσμουλα – μήλο

Συστατικά
  

  • βερίκοκα κατά προτίμηση ώριμα
  • μούσμουλα
  • μήλο
  • ζάχαρη
  • χυμός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα βερίκοκα τα ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με την ωριμότητα κάθε μισό στε τρία ή τέσσερα κομμάτια.
  • Πλένουμε τα μούσμουλα, αφαιρούμε τη φλούδα τους με κοφτερό μαχαίρι και τα ανοίγουμε αφαιρώντας το κουκούτσι και τυχόν σκληρή μεμβράνη που περιβάλει τον πυρήνα. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Πλένουμε το μήλο, το ξεφλουδίζουμε αφαιρούμε τα κουκούτσια και το τρίβουμε στον τρύφτη.
  • Ζυγίζουμε την ποσότητα που είχε προκύψει.
    Η δική μου ποσότητα των καθαρισμένων φρούτων, ήταν σε αναλογία 1 μέρος βερίκοκα 1/3 αυτής της ποσότητας μούσμουλα. Και η ποσότητα μήλου που πρόσθεσα ήταν ένα μήλο για κάθε κιλό φρούτων
  • Τοποθετούμε τα φρούτα σε πλαστική ή γυάλινη λεκάνη προσθέτοντας ζάχαρη ίση με το μισό βάρος των φρούτων. Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο.
  • Μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσοχή ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο.
  • Ξαφρίζουμε τον αφρό που παρουσιάζεται ή προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία αφρού.
  • Όταν τα φρούτα θα έχουν μαλακώσει λιώνουμε με μια κουτάλα ή για πιο ομοιογενές αποτέλεσμα με ραβδομπλέντερ.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
    Έλεγχος με θερμόμετρο 101 – 102 βαθμοί ή σε πιατάκι που έχει μπεί στην κατάψυξη να "ανοίγει δρόμος"
  • Προσθέτουμε χυμό λεμονιού (ένα μικρό λεμόνι ανά κιλό φρούτου) ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο. Όταν ανοίγουμε το βάζο αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Αυτή η μαρμελάδα δεν είναι πολύ γλυκιά λόγω του ότι συνήθως “κλέβω” ζάχαρη. 
Αν σας αρέσουν οι πιο γλυκές προσθέστε ζάχαρη όχι όμως ίση ποσότητα με την ποσότητα του φρούτου. 
Μπορείτε να δείτε και άλλες μαρμελάδες  με βερίκοκα από παλιότερους πειραματισμούς μου εδώ, εδώ και εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μαρμελάδων δείτε εδώ
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode