Επιστροφή

Κοτόπουλο ψητό τυλιγμένο με μπέικον

5 άτομα

Εξοπλισμός

  • γάστρα ή σκεύος που να σκεπάζει

Συστατικά
  

  • 1 κοτόπουλο βάρος περίπου 1.5 κιλά
  • 6-7 λωρίδες μπέικον
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 10-12 κάστανα
  • 250 γρ μανιτάρια αγαρικά
  • 1 κυδώνι προαιρετικό
  • ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • βούτυρο

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε και το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει. φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και όταν αρχίζει να βράζει ξαφρίζουμε προσεκτικά. Βράζουμε για 15 λεπτά.
    Η διαδικασία του βρασίματος είναι προαιρετική, εγώ ήθελα το ζωμό του κοτόπουλου για κάποια άλλη παρασκευή.
  • Βγάζουμε σε μια λεκάνη και κρατάμε το ζωμό αφού τον σουρώσουμε.
  • Μόλις κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το χειριστούμε, αλατοπιπερώνουμε καλά και το τυλίγουμε με τις λωρίδες του μπέικον ( στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες).
  • Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά.
    Βράζουμε ελαφρά τα κάστανα για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε, εναλλακτικά αγοράζουμε τα έτοιμα από το ΣΜ.
    Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας.
    Κόβουμε το κυδώνι σε φέτες αν το επιλέξουμε.
  • Σε γάστρα ή σε άλλο σκεύος που να σκεπάζει τοποθετούμε το κοτόπουλο και γύρω από αυτά τα συνοδευτικά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο.
    Προσθέτουμε μέρος από το ζωμό που το βράσαμε.
    Αν επιλέξουμε να μην το βράσουμε θα προσθέσουμε νερό.
  • * Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για μια ώρα σκεπασμένο στο κάτω ράφι του φούρνου.
    Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη περίπου 20 λεπτά.
    Φροντίζουμε να έχει μείνει λίγος ζωμός θα φτιάξουμε με αυτόν μια σάλτσα για το σερβίρισμα.
  • Μεταφέρουμε σε δίσκο σερβιρίσματος και κρατάμε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολάκι.
  • Δένουμε τη σάλτσα με λίγο βούτυρο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Στη σελίδα υπάρχουν ακόμη τρείς συνταγές για ψητό κοτόπουλου από τα παλιά. 
Μπορείτε να τις δείτε εδώ και εδώ και εδώ
*Αν δεν βράσετε το κοτόπουλο ή αν είναι κάποιο τύπου χωριάτικο ο χρόνος ψησίματος θα είναι μεγαλύτερος.